Beograd, 10. januara 2018. – Roman Vide Ognjenović Maksimum i knjiga priča Darka Tuševljakovića Naknadne istine, objavljeni u izdanju Arhipelaga tokom jeseni prošle godine, našli su se u užem izboru za Vitalovu nagradu za knjigu godine.
Vida Ognjenovic Maksimum Darko Tusevljakovic Naknadne istine
U užem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“, poznatiju kao Vitalova nagrada, našlo se ukupno 12 knjiga od preko 200 naslova koje je razmatrao žiri koji sačinjavaju Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).
Pored knjiga Vide Ognjenović Maksimum i Darka Tuševljakovića Naknadne istine, u užem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“ nalaze se i romani Predraga Marković Zavodnik ništavila (Solaris), Bojana Krivokapića Proleće se na put sprema (Red box), Franje Petrinovića Popravljač ogledala (Akademska knjiga) i Vladimira Pištala Sunce ovog dana (Agora), knjige pesama Bojane Stojanović Pantović U obruču (Povelja), Nikole Vujčića Skrivenosti (Kulturni centar Novog Sada) i Gojka Božovića Mapa (Povelja), knjige priča Vladimira Kecmanovića Kao u sobi sa ogledalima (Laguna) i Tibora Varadija Put u juče (Akademska knjiga), kao i knjiga eseja Dragana Hamovića Preko veka (Povelja).
– Knjige iz užeg izbora za „Zlatni suncokret“ svedoče o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti. Primetno je da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija – ističe se u saopštenju Žirija.
Prema mišljenju članova Žirija, prekomernost istorije prizvala je realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom, dok, na drugoj strani, u poeziji, često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost.
– Knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča – kaže se u saopštenju Žirija.
Žiri će najuži izbor za Nagradu „Zlatni suncokret“ objaviti sredinom januara, dok će nagrada, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa, biti uručena dobitniku početkom februara u Beogradu.
Vitalova nagrada dodeljuje se ove godine 21. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine. Nagrada se dodeljuje od 1996. godine, a među njenim dobitnicima nalaze se Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Veselin Marković, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.