Beograd, 17. januara 2018. – Roman Vide Ognjenović Maksimum, koji je krajem septembra objavljen u izdanju Arhipelaga, uvršćen je u najuži izbor za Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine.
Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik) uvrstio u najuži izbor za Vitalovu nagradu šest knjiga: romane Maksimum Vide Ognjenović (Arhipelag), Proleće se na put sprema Bojana Krivokapića (Red box), Popravljač ogledala Franje Petrinovića (Akademska knjiga) i Sunce ovog dana Vladimira Pištala (Agora) pesničku zbirku Skrivenosti Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada) i zbirku priča Kao u sobi sa ogledalima Vladimira Kecmanovića (Laguna).
Vida Ognjenovic Maksimum– Knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja unutar vrlo različitih književnih prosedea. Od svedenog i preciznog pesničkog jezika Nikole Vujčića i grube stvarnosne proze Vladimira Kecmanovića, preko romaneskne anatomije progona i glasina iz pera Vide Ognjenović, sve do Krivokapićevog spretnog spoja ironije i empatije i polifone, lirsko-stvarnosne prozne konstrukcije Petrinovića i Pištalovog uzvišenog dijaloga sa Ivom Andrićem, ova dela svedoče o tome da srpska književnost može da ponudi uspela ostvarenja vrlo različitim čitaocima i čitateljkama. Uprkos međusobnim poetičkim i „političkim“ razlikama, knjige uvrštena u najuži izbor su izraz suštinski važne borbe književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti – naglašava žiri u saopštenju.
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara. Nagrada „Zlatni suncokret“, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.
Vitalova nagrada za knjigu godine dodeljkuje se ove godine po 21. put. Nagrada se dodeljuje od 1996. godine, a među njenim dobitnicima nalaze se Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Veselin Marković, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.