Beograd, 27. septembra 2022. – Roman Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u proznoj ediciji Zlatno runo.
Povratak na Zejrek je uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. godini.
Glavni junak romana Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske upleten u mrežu nesvakidašnjih špijunskih igara i niđta manje složenih porodičnih istorija.
Vremenom će se pokazati da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku neposredno posle Prvog svetskog rata, ali i da je on odabran od zaverenika da izvrši napad na Erdogana. Ilker je upečatljiv lik u čijoj se drami prelama javno i privatno, oficirska dužnost i porodične obaveze, volja da se ostane u mirusa sobom i potreba da se istražuje mutna porodična istorija koja ga je učinila drugačijim od dečaka s kojima je odrastao, a potom i od oficira s kojima se školovao.
Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi.
– Naši pisci, kako stariji, tako i savremeni, retko su se usuđivali da radnju svojih romana ili priča smeste u nekom gradu druge kulture i jezika. Vladimir Jaćimović se na to usudio već u svom prvom romanu Povratak na Zajrek – i odjednom su u našoj savremenoj književnosti progovorili i živopisni i raznostrani Istanbul, u kome je smešten najveći deo radnje ovog romana, i mnogolika Moskva, u kojoj nekoliko godina Jaćimovićev junak provodi na osetljivoj službi. Jaćimovićev junak je obaveštajni oficir razapet između osećanja dužnosti i uloge koju je decenijama imala vojska kao čuvar sekularnog Ataturkovog nasleđa u turskom društvu. Uporedo s tom dimenzijom romana, koja ima napetost trilera, Ilker Bozkurt traga za poreklom svoje porodice koja se doselila s Balkana u Istanbul, što će ga odvesti u Srbiju, sasvaim precizno, u Mileševu i Brodarevo – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, povodom objavljivanja romana Povratak na Zejrek.
Rođen u Nikšiću 1974. godine, Vladimir Jaćimović je po svom osnovnom zanimanju matematičar. Autor je brojnih naučnih članaka iz matematičke fizike i teorije bifurkacija, kao i udžbenika iz linearne algebre. Radi kao profesor matematike na Univerzitetu Crne Gore. Roman Povratak na Zejrek je njegovo prvo objavljeno književno delo. Živi i radi u Podgorici.