Novi roman Lasla Blaškovića Posmrtna maska, koji već nekoliko meseci izaziva veliko interesovanje naših čitalaca i književne kritike, do kraja ove godine dobiće i prvo strano izdanje.
Blaškovićev izdavač Arhipelag je upravo potpisao ugovor sa Izdavačkom kućom Ikona iz Skoplja za makedonsko izdanje romana Posmrtna maska. Ovaj makedonski izdavač otkupio je prava i za izdanje Blaškovićeve knjige priča Priča o malaksalosti.
Za roman Posmrtna maska, koji se, osim u Novom Sadu i u SAD, odigrava i u nekoliko evropskih zemalja, postoji ozbiljno interesovanje izdavača iz Italije, Bugarske i Austrije.
Do kraja ove godine biće objavljeno i slovačko izdanje romana Lasla Blaškovića Turnir grbavaca. Roman će u prevodu Karola Hmela objaviti jedan od vodećih slovačkih izdavača Kaligram iz Bratislave. Isti izdavač je pre nekoliko godina objavio i Blaškovićev roman Madonin nakit.
U toku je priprema slovenačkog izdanja romana Madonin nakit. Ovaj Blaškovićev roman biće objavljen u Sloveniji u izdanju DSP, u okviru antologijske edicije Sto slovenskih romana. Madonin nakit na slovenački jezik prevodi Varja Balžalorski.