Beograd, 22. oktobra 2015. – Arhipelag je između dva Beogradska sajma knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama objavio 42 nove knjige i nekoliko ponovljenih izdanja, pokrenuo je dve nove edicije i program audio izdavaštva, ali i predstavio čitaocima tri autora koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik.
Knjige i edicije u izdanju Arhipelaga dobile su osam novih nagrada, od kojih je najnovija „Andrićeva nagrada“ za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2014. godini koja je upravo uručena Uglješi Šajtincu za knjigu Banatorijum. Arhipelag je u proteklih godinu dana organizovao preko 130 književnih događaja u Srbiji i u zemljama u okruženju, kao i 9 gostovanja i srpskih turneja stranih pisaca. Najvažniji pojedinačni događaj je Beogradski festival evropske književnosti koji je održan od 23. do 26. juna i koji je privukao veliku pažnju publike i medija. Arhipelag je između dva Sajma knjiga potpisao preko 30 ugovora sa stranim izdavačima za prevode knjiga srpskih autora.
Među sajamskim premijerama Arhipelaga nalaze se i romani Alekseja Slapovskog Feniksov sindrom i Petera Esterhazija Ništa od umetnosti, knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud i druge priče i Pavela Vilikovskog Čarobni papagaj i preostali kič, kao i knjiga putopisa novog autora Arhipelaga Veselina Markovića Svetlost na vodi posvećena Norveškoj.
Nova knjiga velikog američkog pisca Majkla Kaningema Divlji labud doživljava svetsku premijeru u izdanju Arhipelaga. Američko izdanje ove knjige biće objavljeno dvadesetak dana kasnije, polovinom novembra. Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca, napisao je jedanaest nesvakidašnje uzbudljivih i provokativnih priča modernog doba od kojih svaka vuče neku nit iz poznatih bajki evropske i američke civilizacije. Ovu izuzetnu knjigu prate ekskluzivni crteži japanske ilustratorke Juke Šimizu.
Feniksov sindrom Alekseja Slapovskog, jednog od najznačajnijih pisaca postsovjetskog perioda, uzbudljiva je i kritički izoštrena povest o ruskoj tranziciji iz pera novog Harmsa ruske književnosti. U ovoj snažnoj priči ukazuju se nenadmašni ljubavni zapleti i raskošna slika društva od vrha do dna, od običnih ljudi do oligarha, od bede do besa. Glavni junak, posle požara koji je sam nenamerno izazvao, u kontaktu s vatrom gubi pamćenje, postajući svaki put neko drugi, i više ne može da se seti ko je, zapravo, on. Otkrivajući identitet i prošlost Goše-Georgija-Viktora, Slapovski upečatljivo slika život svojih savremenika, žitelja malog grada u blizini Moskve, ali i ukupnu rusku stvarnost u proteklih 25 godina.
Ništa od umetnosti jedna je od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti. Ništa od umetnosti je pronicljiv i jezički raskošan roman o majci i o fudbalu. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije. Otuda se kao paralelni glavni junak ovog izazovnog romana pojavljuje veliki fudbaler Ferenc Puškaš uporedo sa Božikom, Ciborom i Hidegkutijem. Prateći uzbudljivu privatnu i javnu istoriju Srednje Evrope u drugoj polovini XX veka, roman Petera Esterhazija dolazi do naših dana u kojima su mitovi i idoli dobili sasvim nova lica.
Romansijer i pripovedač Veselin Marković postaje novi autor Arhipelaga objavljujući knjigu putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi: Put na sever. Živeći u Norveškoj pet godina, Marković je iznutra upoznao jednu kulturu i zemlju, posetio je njene manje poznate gradove i krajeve, i napisao uzbudljivu priču o zemlji dnevne i noćne svetlosti, o Oslu i glečerima, o moru i kopnu, o dalekom severu i fjordovima, o norveškim mitovima i o norveškoj savremenosti.
Arhipelag objavljuje aktuelnu knjigu poznatog slovenačkog pisca Aleša Štegera Na kraju napisano koja je nastala letos u avgustu u Beogradu i predstavlja jedinstveno svedočenje o drami sirijskih izbeglica koja i dalje traje. Na kraju napisano je knjiga eseja i zapisa, proznih fragmenata i dramatičnih ispovesti o drami sirijskih izbeglica na putu od Bliskog Istoka, preko Srbije, do Evrope, uz dvadesetak fotografija izbegličkog kampa u Beogradu koje je uradio sam pisac.
Nova izdanja u Arhipelagu doživljavaju najpoznatiji i najprevođeniji roman Vide Ognjenović Preljubnici, roman u slici i reči Milete Prodanovića Ultramarin, kao i knjiga priča Mihajla Pantića Sedmi dan košave u kojoj se figura susreta na Novom Beogradu pokazuje kao glavna okosnica pripovedanja. Preljubnici, koji se sada pojavljuju u osmom izdanju, jesu roman o drami identiteta s kojoj se suočava glavna junakinja odlučna da, uprkos svim nevoljama vlastitog iskustva, oblikuje identitet po vlastitoj meri i da sama oblikuje i ispriča priču svog života. Prodanovićev Ultramarin je snažna priča o ocu, o detinjstvu i odrastanju, o postojanju i nestanku jedne zemlje, o Italiji i umetnosti. Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti roman u pričama Mladena Vurune Sedam jezivih dana i Slučajnog putnika, odličnu knjigu priča iz zaostavštine Davida Mladinova, pisca koji je dugo živeo u SAD.
Izuzetna knjiga poznatog italijanskog istoričara Eđidija Ivetića Granica na Mediteranu govori o susretima kultura, ali i istorijskih, političkih i nacionalnih težnji na Istočnom Jadranu, razapetom između Italije i južnoslovenskog sveta, od sredine XIII do kraja XX veka.
Knjiga Duška Lopandića Vreme sjaja, vreme tame predstavlja uzbudljivu diplomatsku istoriju Srbije od XIII veka do početka Drugog svetskog rata napisanu kroz portrete najvažnijih srpskih diplomata u tom periodu: od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja i Petra I Cetinjskog, prote Mateje i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Nušića i Rakića, Pašića i Milovanovića, Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Crnjanskog i Vinavera, kralja Aleksandra i kneza Pavla, Milana Stojadinovića i Andrića. Lopandić je napisao jedinstvenu knjigu o diplomatskom umeću, o velikim usponima i porazima.
Nove knjige u ediciji 100 slovenskih romana, koja će imati posebno predstavljanja na 60. Beogradskom sajmu knjiga, jesu romani slovenačkog pisca Vlada Žabota Vučje noći i modernog klasika slovačke književnosti Dušana Kužela Lampa.
Arhipelag nastavlja da objavljuje poeziju i ove godine ima čitavo kolo od četiri knjige pesama. Posle knjiga Amira Ora Muzej vremena, Ane Ristović Čistina i Radomira Uljarevića Škola odučavanja, na Sajmu će biti predstavljena nova knjiga pesama Vladimira Kopicla Format zveri.
Pre dve godine Arhipelag je pokrenuo ediciju elektronskog izdavaštva. U susret Sajmu knjiga Arhipelag će objaviti i elektronsko izdanje knjige Ljubomira Erića Strah od smrti.
Na svom sajamskom štandu Arhipelag svakog dana organizuje gostovanja svojih pisaca i njihovo druženje sa čitaocima. Kako kažu u ovoj izdavačkoj kući, njihov štand je osmišljen kao mesto na kome su vidljivi knjige, pisci i čitaoci. Arhipelag je za školske biblioteke pripremio programsku akciju Biblioteke za škole, čija se kulminacija očekuje za Školski dan, dok čitaoci svakog dana mogu da očekuju specijalne sajamske popuste, nagrade igre i akcije.