Beograd, 23. oktobra 2014. – Na Sajmu knjiga Arhipelag će imati čitav niz sajamskih premijera.
Objavljujući knjigu Pesme, Elektra, Arhipelag okončava veliki izdavački projekat Dela Danila Kiša u deset knjiga koji izlazi povodom 25 godina od smrti i 80 godina od piščevog rođenja Danila Kiša. U okviru ovog izdanja naći će praktično celokupna Kišova književnost.
Čitaoci će prvi put imati priliku da vide nove romane Davida Grosmana Izvan vremena, Majkla Kaningema Snežna kraljica, Draga Jančara Te noći sam je video ili Florans Noavil Vezanost.
Srpsku premijeru će na Sajmu knjiga doživeti i najpoznatiji romana Klaudija Magrisa Dunav.
Na Sajmu će biti predstavljeni i novi romani Milete Prodanovića Vitiligo, Nemanje Rotara Sutradan posle detinjstva, Mladena Vurune Kutija sa fotografijama i istorijski roman Nikole Moravčevića o Srbiji u doba cara Dušana Zapisi o srpskom carstvu.
Arhipelag na Sajmu knjiga predstavlja i novu knjigu proze aktuelnog dobitnika Evropske nagrade za književnost Uglješe Šajtinca i Banatorijum, kao i knjige priča Mihajla Pantića Ako je to ljubav i Milana Todorova Ne mogu ovde da dočekam jutro.
Nova knjigu eseja Vide Ognjenović Visoka voltaža, u kojima se govori o književnosti i kulturi u doba globalizacije i zabave, kao i o velikim piscima našeg vremena i ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, izlazi iz štampe prvog dana Sajma knjiga.
Arhipelag predstavlja i Kraj kulture, kapitalnu istoriju kulture i društva u XX veku Erika Hobsbauma, jednog od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba.
U novopokrenutoj ediciji Kultura i istorija Arhipelag objavljuje knjigu Veselina Kostića Britanija i Srbija: kontakti, veze i odnosi: 1700-1860. Kostićeva knjiga je kapitalno delo iz istorije kulture, političkih i društvenih odnosa.
Sajamsku premijeru u izdanju Arhipelaga doživeće i knjiga Ljubodraga Dimića Jugoslavija i Hladni rat, knjiga Gorana Nikolića Ekonomija krize i nova knjiga pesama Saše Jelenkovića Pedeset.
Izdavačka kuća Arhipelag nastupa na 59. Beogradskom sajmu knjiga u znaku slogana: „Nije sve loše, dobre su knjige.“
Svakog dana na štandu Arhipelaga, od 15 do 17 časova, u glavnoj sajamskoj ulici u Areni Hale I, gostovaće poznati domaći pisci Arhipelaga koji će se družiti sa čitaocima i medijima i potpisivati svoje knjige.
Čitaoci će na štandu Arhipelaga imati specijalne sajamske popuste od najmanje 30% dok će neke knjige čitaoci moći da kupe pod posebnim akcijskim uslovima koji će važiti samo za vreme Sajma knjiga.
Arhipelag je u ovoj godini između dva Sajma objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja, osnovao dve nove edicije, pokrenuo program elektronskog izdavaštva i organizovao novo, do sada najuspešnije izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti.