Izdavačka kuća Arhipelag potpisala je u proteklih nekoliko meseci ugovore sa deset pozorišta u Srbiji o dugoročnoj saradnji u predstavljanju, popularisanju i promovisanju kulturnih ostvarenja i aktivnosti kod svojih ciljnih grupa.
Arhipelag je potpisao ugovore o saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem, Pozorištem na Terazijama, Pozorištem „Duško Radović“, Bitef teatrom i Ustanovom kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Narodnim pozorištem iz Niša, Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Narodnim pozorištem iz Sombora i Narodnim pozorištem iz Užica.
Verujući u vrednosti javno-privatnog partnerstva i u domenu kulture, Arhipelag je ovim pozorištima predložio da zajedničkim snagama promovišu knjige i pozorišne predstave i da, na taj način, učestvuju u oblikovanju javnog prostora za vrhunsku kulturu i umetnost.
Kontinuirani razvoj Kluba čitalaca Arhipelag motivisao je ovu izdavačku kuću da osmisli program podrške i razumevanja namenjen članovima Kluba čitalaca. U ovaj program najpre će biti uključene kulturne institucije, a potom i javne i privatne institucije iz drugih oblasti.
Na osnovu ugovora o saradnji, Arhipelag je za publiku Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, Pozorišta „Duško Radović“, Bitef teatra i Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta iz Niša, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Narodnog pozorišta iz Sombora i Narodnog pozorišta iz Užica obezbedio popust od 30% na kupovinu knjiga objavljenih u izdanju ove izdavačke kuće. Kupovina je moguća u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II, Beograd), na izložbenom i prodajnom štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u Beogradu, kao i tokom drugih specijalizovanih akcija Arhipelaga. Uslov za ostvarivanje ovog značajnog popusta jeste sačuvana karta za neku od predstava ovih pozorišta iz tekućeg ili prethodnog meseca.
Na drugoj strani, članovi Kluba čitalaca Arhipelag, jednog od najaktivnijih klubova čitalaca u Srbiji, imaju specijalne popuste za kupovinu karata za predstave ovih pozorišta.
Arhipelag će sličnu saradnju uskoro započeti i sa još nekim pozorištima u Beogradu i u unutrašnjosti Srbije, a slične modele saradnje na promovisanju vrhunske književnosti i kulture predložiće i drugim privatnim i javnim institucijama kulture.