Beograd, 6. maja 2019. – Redovni godišnji sastanak Uredničkog odbora Foruma slovenskih kultura i edicije 100 slovenskih romana održan je u Ljubljani, u sedištu Foruma slovenskih kultura. Na sastanku Upravnog odbora učestvovali su Uredničkog odbora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Rusije i Slovenije. Među učesnicima sastanka bio je i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga i jedan od pokretača ove edicije.
Članovi Uredničkog odbora analizirali su projekat 100 slovenskih romana i upoznali se sa trenutnom situacijom u realizaciji ovog projekta u različitim zemljama. U ovaj projekat uključeno je više od 100 pisaca sa 9 slovenskih jezika, kao i više od 50 prevodilaca. Do sada su objavljene ukupno 72 knjige u ovoj međunarodnoj ediciji, ne računajući izdanja edicije na engleskom i portugalskom jeziku. Najviše knjiga objavljeno je na srpskom jeziku, i to dvadeset sedam, u izdanju Arhipelaga, koji je već godinama najaktivniji izdavač ove edicije. Zajedno s ruskim piscima, srpski autori su među najprevođenijim piscima u ediciji 100 slovenskih romana.
Na sastanku se predstavljeni izdavački plan edicije za ovu godinu i program aktivnosti za naredne dve godine, a razmotreni su i načini unapređenja i dopune originalnog koncepta projekta koji sa ozbiljnim uticajem i javnim prisustvom traje više od jedne decenije.
Posebnu pažnju članovi Uredničkog odbora posvetili su promociji knjiga i autora. Među događajima na kojima će edicija 100 slovenskih romana biti posebno predstavljena u toku ove godine nalaze se 8. Beogradski festival evropske književnosti (krajem juna), Kulturni forum u Peterburgu (početkom novembra) i Sa(n)jam knjige u Puli (u novembru).
Petnaest godina Foruma slovenskih kultura biće obeleženo nizom kulturnih događaja i svečanosti koje će se održati 10. i 11. juna u Ljubljani.