Beograd, 7. decembra 2015. – Novo izdanje knjige priča Mihajla Pantića Sedmi dan košave upravo je objavljeno u Arhipelagu u ediciji Zlatno runo. Ovo izdanje knjige Sedmi dan košave objavljeno je povodom nagrade „Veljkova golubica“, čiji je prošlogodišnji dobitnik Mihajlo Pantić, pa je Arhipelag knjigu objavio u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki“ iz Sombora koja dodeljuje ovo ugledno priznanje za pripovedački opus.
Knjiga Sedmi dan košave je središnji član Pantićeve novobeogradske trilogije koja je započeta u pričama iz knjige Novobeogradske priče i u jednoj formi uobličena u pričama iz knjige Ako je to ljubav. U pričama Mihajla Pantića iz knjige Sedmi dan košave ukazuje se postojan, jasno izgrađen svet čija je težišna osa Novi Beograd sa svojim konkretizovanim, stvarnim i postvarenim likovima, prizorima i figurama susreta. Novi Beograd je u ovoj knjizi oblikovani prostor pripovedanja i svet osvojen za priču, ali u iskustvu čuda ili ljubavi, dosade ili praznine kakvo osećaju mnogi Pantićevi junaci može se prepoznati svim bićem i čitalac koji ne nosi u sebi iskustvo Novog Beograda.
U pričama iz knjige Sedmi dan košave Novi Beograd je izabrani, konkretni, iznutra osvešćeni prostor priče i prostor ljudske egzistencije. U prisenku ovih priča pomalja se Novi Beograd kao mesto neobičnih susreta i događaja i kao novi grad koji postepeno stiče svoju istoriju i upoznaje njene dramatične izazove. Najveći broj priča u knjizi Sedmi dan košave i nastaje na temelju figure susreta. U susretima iz ovih priča ne razmenjuju se samo energije ljudi različitih iskustava, već iz njih proističe i nesvakidašnja volja za pripovedanjem. Junaci pripovedaju svoju sudbinu govoreći i o istoriji grada u kome su se našli.
Objavljena prvi put 1999. godine, knjiga Sedmi dan košave je doživela odličan uspeh kod kritike i publike. Za knjigu Sedmi dan košave Pantić je dobio Nagradu „Branko Ćopić“ za najbolju proznu knjigu godine. Ovo je peto izdanje ove Pantićeve knjige priča.
Priče iz ove knjige prevedene su na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija i panorama savremene srpske priče objavljenih u zemlji i inostranstvu.
Arhipelag je već objavio Pantićeve pripovedačke knjige Hodanje po oblacima, Ako je to ljubav i Vonder u Berlinu.