Beograd, 28. oktobra 2016. – Poznati makedonski pesnik Slave Đorđo Dimoskog gost je Arhipelaga na Sajmu knjiga, gde će u subotu 29. oktobra u 14 časova na Platou Miloša Crnjanskog predstaviti svoju novu knjigu pesama Jezički triptihon koja je objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element u prevodu Duška Novakovića.
O poeziji Slava Đorđa Dimoskog govoriće Duško Novaković i Gojko Božović.
Pesme koje piše Slave Đorđo Dimoski sadrže snažno osećanje modernog trenutka u kome jedinka, pamteći i svedočeći iskustvo istorije i slojeve vremena, uvek stoji suočena sa senkom pretnje. Ta pretnja je raznolika, kao što je i moderni svet o kome govori pesnik raznolik i jedva uhvatljiv u svojim raznizanim fragmentima. Od Meksiko Sitija do Bukurešta, od Rusije do makedonskih krajeva, svuda se ukazuje ta mnoštvenost sveta, ali u tom mnoštvu postoji paradoksalno iskustvo istog: od istih predmeta kojima je čovek okružen do istih izazova koji ga prate, svejedno da li se nalazi u prisnosti svoje kuće, u poznatom iskustvu mesta rođenja ili u dalekom svetu koji tek istražuje.
Poznat kao pesnik i esejista, Slave Đorđo Dimoski (Velestovo kod Ohrida, 1959) autor je desetak knjiga poezije, nekoliko knjiga poezije za decu, tri knjige eseja, kao i antologije ljubavnih i erotskih motiva u makedonskoj lirici. Izbori iz njegove poezije i pojedinačne knjige objavljeni su na preko dvadeset jezika.
Za knjigu Jezički triptihon, koja je na makedonskom objavljena krajem 2015. godine, Slave Đorđo Dimoski je dobio Nagradu „Aco Šopov“ za pesničku knjigu godine u Makedoniji.