Veliki meksički pisac Karlos Fuentes, jedan od najvećih pisaca savremene svetske književnosti, umro je danas u bolnici u blizini Meksiko Sitija u 84. godini.
U prvim reagovanjima poznatih pisaca i medija kaže se da je Fuentes bio najčuveniji meksički pisac i da je odigrao “dominantnu ulogu u latinoameričkom literarnom bumu prikazivanjem nacije koja je izdala svoje revolucionarne ideale”.
Opraštajući se od Karlosa Fuentesa, predsednik Meksika Felipe Kalderon napisao je na svom nalogu na Tviteru:
– Duboko me je potresla smrt našeg dragog i cenjenog Karlosa Fuentesa, pisca i univerzalnog Meksikanca. Neka počiva u miru.
Rođen 1928. godine kao sin diplomate, Karlos Fuentes je kasnije i sam bio diplomata, ali je vrhunac dostigao kao romansijer, pripovedač i esejista.
Fuentes je autor više od dvadeset knjiga proze, među kojima su i slavni romani: Smrt Artemija Kruza (1962), Sveto mesto (1967), Terra Nostra (1975), Stari Gringo (1985), Dijana (1996), Godine s Laurom Dijaz (2000), Srećne porodice (2006), Adam u raju (2009).
Najvažnije knjige eseja: Argumenti Latinske Amerike (1963), Latinska Amerika: Rat sa prošlošću (1985), Ja i drugi (1988), Novo vreme za Meksiko (1994), Protiv Buša (2004).
Romani, priče i eseji Karlosa Fuentesa prevedeni su na sve veće svetske jezike.
Fuentes je poslednjih godina napisao čitav niz eseja i esejističkih knjiga posvećenih najaktuelnijim pitanjima savremene politike, društva, kulture, ekologije ili medija.
Po Fuentesovim romanima snimljeno je nekoliko filmova.
Fuentes je dobio veliki broj književnih nagrada, među kojima su: Nagrada “Romulo Galjegos”, Nagrada “Alfonso Rejes”, meksička Nacionalna nagrada za književnost, Servantesova nagrada i Nagrada Princa od Asturije, Nagrada “Grinsan Kavur”, Nagrada “Pikaso”, Nagrada Španske kraljevske akademije, Nagrada “Galilej”, Nagrada “Don Kihot od Manče”.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su Fuentesovi romani Srećne porodice (2008) i Adam u raju (2010).
Arhipelag priprema srpsko izdanje poslednjeg Fuentesovog romana Određenje i sudbina. U toku je prevod romana koji će biti objavljen krajem septembra ove godine.