Beograd, 16. oktobra 2013. – Arhipelag je uopravo objavio romane Džona Ralstona Sola Mračna priključenija, Karlosa Fuentesa Volja i sudbina i Terezije More Jedini čovek na kontinentu, kao i najpoznatiju knjigu priča najprevođenijeg slovenačkog pisca Draga Jančara Džojsov učenik.
Roman Džona Ralstona Sola Mračna priključenija je crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija, od ljubavnih priča do krimi zapleta, od globalizacije do globalne korupcije, od uzroka Prvog svetskog rata do događaja koji su obeležili naše vreme. Jedno od poglavlja ovog romana odigrava se u Beoghradu krajem osamdesetih, gde junak sreće jednog od učesnika atentata na Franca ferdinanda u Sarajevu 1914. godine.
Roman Volja i sudbina je velika sinteza jedinstvene pripovedačke magije Karlosa Fuentesa i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike. Fuentesovo uzbudljivo i provokativno pripovedanje kroz sudbinu mladića Jošue prati politiku i svakodnevicu Meksika i Južne Amerike u poslednje tri decenije. Istovremeno, ovaj roman je velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji.
Jedini čovek na kontinentu je najpoznatiji roman nemačke književnice Terezije More koja je upravo dobila Nagradu za najbolji nemački roman godine. U pitanju je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Jedini čovek na kontinentu je najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu.
U knjizi priča Džojsov učenik, prevedenoj i na engleski i na francuski jezik, Drago Jančar pripoveda o čudesnoj sudbini Džojsovog učenika iz Trsta, o Pavelićevoj fasciniranosti kotaricom punom ljudskih očiju, o kraju rata u Sloveniji 1945, o jednoj istrazi u Titovoj JNA, ali i o ljubavi i zločinu i o strasti i grehu.