Svake godine širom sveta obeležava se 16. jun, dan u kojem se odvija radnja slavnog romana Džejmsa Džojsa Uliks u kome je opisan jedan običan dablinski dan u životu Leopolda Bluma. Ovaj dan, 16. jun, najčuveniji je datum svetske književnosti, a prema imenu junaka Uliksa naziva se „Blumov dan“ (Bloomsday).
Povodom „Blumovog dana“ Arhipelag od 15. do 18. juna omogućava specijalni popust od 45% za slavni roman jednog od najpoznatijih savremenih džojsovaca Enrikea Vila-Matasa Montanovo zlo (puna cena: 896,40 dinara, cena sa popustom: 493,02 dinara).
Enrike Vila-Matas je jedan od osnivača Reda „Fineganovaca”, međunarodnog udruženja posvećenog Džejmsu Džojsu i najprevođeniji španski romansijer, pripovedač i esejista. Knjige Enrikea Vila-Matasa prevedene su na dvadeset devet svetskih jezika. Dobitnik je velikog broja španskih i svetskih književnih nagrada.
Montanovo zlo je njegov najpoznatiji i najprevođeniji roman. To je uzbudljiv i maštovit avanturistički roman, a ujedno to je intimni dnevnik u kojem se vodi dijalog sa velikim svetskim piscima kao što su Servantes i Stern, Kafka i Muzil, Žorž Perek i Robert Bolanjo, Džon Kuci i Zebald, Danilo Kiš i Klaudio Magris.
Knjigu Montanovo zlo sa specijalnim popustom od 45% možete kupiti u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), 15. i 18. juna od 9 do 17 časova, ili poručiti putem sajta www.arhipelag.rs od 15. do 18. juna.