Enrike Vila-Matas


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:248

ISBN:978-86-86933-88-1

Povez:Tvrdi

Prevod:Biljana Isailović


Cena:913 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:639 din.


Montanovo zlo je najpoznatiji roman vodećeg savremenog španskog pisca Enrikea Vila-Matasa.
Ova knjiga je prevedena na 13 svetskih jezika i dobila je pet velikih svetskih književnih nagrada.
Montanovo zlo je, u isto vreme, i avanturistički roman, i intimni dnevnik, i provokativni memoari, i fantastika, i putopis. Ali on je sve to zajedno i mnogo više od toga.
U ovom uzbudljivom, maštovitom i izvrsno komponovanom romanu pojavljuju se veliki klasični i moderni pisci: Servantes i Stern, Kafka i Muzil, Žorž Perek i Robert Bolanjo, Džon Kuci i Zebald, Danilo Kiš i Klaudio Magris.
Glavni junak romana vodi čitaoca na uzbudljivo putovanje do evropskih gradova kao što su Nant, Barselona, Lisabon, Prag ili Budimpešta, ili do Azora i čileanske luke Valparaiso.
U središtu romana Montanovo zlo nalazi se junak u čijem se životu ostvaruju najuzbudljivije stranice klasične i moderne svetske književnosti. Junak Vila-Matasovog romana neprestano oseća da se u njegovom stvarnoj sudbini iznova događaju neki od sudbinskih događaja iz života junaka svetske književnosti. Utoliko se ne zna šta je uzbudljivije: život ili literatura, ono što junak romana čita ili ono što mu se događa.
Montanovo zlo je knjiga puna strasti i preokreta, uzbuđenja i neočekivanih događaja, najraskošnije mašte za koju je savremena književnost sposobna i snažnog pripovedanja o junaku čiji je život postao jedan veliki događaj, a čije je sudbina trajno obeležena nesvakidašnjim izazovima.

Nagrada „Heralde“, Španija
Nacionalna nagrada kritike, Španija
Nagrada kritike, Čile
Nagrada „Enio Flajano“, Italija
Nagrada „Mediči“, Francuska

O autoru

Enrike Vila-Matas (Barselona, 1948), najprevođeniji španski romansijer, pripovedač i esejista. Jedan od vodećih savremenih evropskih pisaca. Enrike Vila-Matas je studirao prava i novinarstvo. Radio je kao urednik filmskog časopisa i kao filmski kritičar, a početkom sedamdesetih godina režirao je dva kratka filma. Knjige Enrikea Vila-Matasa prevedene su na dvadeset devet svetskih jezika. Dobitnik je velikog broja španskih i svetskih književnih nagrada: Nagrada „Romulo Galjegos”, Nagrada grada Barselone, Nagrada „Heralde”, Nacionalna nagrada kritike, Nagrada „Mediči” za... više informacija »

Za nastavak čitanja

Montanovo zlo


Montanovo zlo je najpoznatiji roman vodećeg savremenog španskog pisca Enrikea Vila-Matasa. Ova knjiga je prevedena na 13 svetskih jezika i dobila...
više informacija »