Beograd, 14. maja 2015. – Priče s Marsa su vrlo lične i autobiografske, proživljene su, nisu puke stilske vežbe… Ovu knjigu sam pisao pet godina. Ja znam zašto pišem kratke priče, a ne romane, drame ili poeziju. Odgovor je prost: jer ne postoji drugi način da ispričam svoju priču – rekao je Srđan V. Tešin, jedan od vodećih pisaca novije generacije u savremenoj srpskoj književnosti, na predstavljanju svoje nove, upravo objavljene knjige Priče s Marsau Arhipelagu.
– U kratkoj priči, a naročito u fleš fikcijama ekstremne kratkoće ima taman onoliko reči i rečenica koliko je potrebno da se ispriča priča, ni reč više, ni reč manje – naglašava Tešin. – Kratkoća i sažetost kratke priče jesu, već sami po sebi, visoko motivišuće odlike i za pisca, i za tekst, i za čitaoca, što je za pisanje koliko i za čitanje kratkih priča od presudne važnosti. Kratka priča je – koliko i njen derivat fleš fikcija – protejski, otvoreni prozni žanr. Sažetost i kratkoća ključne su osobine ovih proza koje, zapravo, mogu biti sve.
Priče iz knjige Priče s Marsa nalaze se u više antologija savremene srpske priče, a jedna od njih uvrštena je nedavno u Antologiju najboljih evropskih priča koja izlazi u SAD.
Priče s Marsa donose kratke priče, napisane u duhu flash-fiction, o svakodnevici i zločinima, napetostima i konfliktima, tajanstvenim nestancima i bizarnim događajima, krimi zapletima i nesvakidašnjim preokretima u delu grada zvanom Mars.
Oblikovane kao snažna i provokativna urbana crna hronika naših dana, nove priče Srđana V. Tešina postavljaju pred čitaoca pitanja na koja on ne može izbeći odgovor: Da li je svaki naš grad postao Mars? Da li je moguć život na Marsu? Otuda se može kazati kako je ova knjiga upečatljiva povest o tome kako smo sopstveni život pretvorili u Mars.
Posle pres konferencije u Arhipelagu Srđan V. Tešin je potpisivao primerke svoje knjige i razgovarao sa čitaocima u knjižari Zepter u okviru programa Gost knjižare.