Beograd, 12. novembra 2018. – Susret i razgovor s piscem Veselinom Markovićem održaće se u ponedeljak 12. novembra s početkom u 19.30 časova u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića u Pančevu. U programu učestvuju Veselin Marković, Jasmina Topić i Gojko Božović.
Neposredan povod za ovaj susret i razgovor s Veselinom Markovićem jesu njegova knjiga priča Prošlost nikad ne prođe i nova izdanja Markovićevih romana Izranjanje i Mi različiti koji su obeležili prvu deceniju XXI u srpskoj književnosti. Knjige Prošlost nikad ne prođe, Izranjanje i Mi različiti objavljene su u izdanju Arhipelaga.
Knjiga priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe predstavlja neobičan i provokativan ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere. Da li se prošlost završava ili je ona sastavni deo naših svakodnevnih iskustava? To postaje odlučno i podsticajno pitanje knjige priča Prošlost nikad ne prođe.
Veselin Markovic Izranjanje Veselin Markovic Proslost nikad ne prodje Veselin Marković Mi razliciti
Nagrađivan i prevođen, roman Izranjanje predstavlja moćnu i razgranatu priču u kojoj junak pokušava da rekonstruiše vlastita sećanja kako bi odgonetnuo veliku tajnu svog života. Roman Mi različiti, za koji je pisac dobio Nagradu grada Beograda i Nagradu „Bora Stanković“ za knjigu godine, jeste uzbudljiva knjiga o neobičnim i neočekivanim događajima i slučajnostima koje iz korena menjaju ljudski život. Dvoje junaka pokušavaju da rekonstruišu činjenice svog života, da kroz dve nezavisne potrage, pune krimi zapleta i preokreta, iznenađujućih saznanja i teških suočenja, dođu do razrešenja i do istina o sebi i o drugima.
Marković i u romanima i u pričama pokazuje kako je veliki majstor stila i jezika, kao i psihološke motivacije radnje i psihološke iznijansiranosti u unutrašnjoj drami njegovih junaka.
Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Bugarskoj. Roman Mi različiti objavljen je u Norveškoj.