Beograd, 13. decembra 2017. – Darko Tuševljaković, ovogodišnji dobitnik Evropske nagrade za književnost za roman Jaz i pisac nedavno objavljene knjige priča Naknadne istine, potpisuje svoje knjige i razgovara sa čitaocima u četvrtak 14. decembra od 17 do 18 časova u knjižari Bookastore (Cara Lazara 12). Biće zanimljivo, a biće i iznenađenja. Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.
U knjizi Naknadne istine, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, nalaze se priče u kojima se stvarnost pokazuje fantastičnijom od svake fantastike, a prizori koji nam se učine fantastičnim ubrzo se ostvaruju pred našim očima. Nove Tuševljakovićeve priče, u kojima se ovaj autor potvrđuje kao jedan od najznačajnijih pisaca srednje generacije u srpskoj književnosti, izvode pred čitaoce upečatljive junake u čijim su postupcima i izborima, javi i snoviđenjima izraženi neki od ključnih pitanja savremenog iskustva. Tako u pričama iz Naknadnih istina pratimo veliki luk od junaka koji pokušava da krijumčarskim kanalima preko Drine pobegne od rata i bombardovanja, preko mladića koji odrasta u gradu čija podeljenost poprima oblike paralelne stvarnosti ili tajanstvene grupe mladića koja opstaje na tankoj granici između kriminala i bolesti, do mlade žene koja ne uspeva nađe izlaz iz vrtložnog kruženja automobilom u Kaluđerici.
Darko Tusevljakovic Jaz Darko Tusevljakovic Naknadne istine
Za svoju prethodnu knjigu, roman Jaz, objavljen u izdanju Arhipelaga prošle godine, Darka Tuševljaković je dobio Evropsku nagradu za književnost. Arhipelag je u međuvremenu prodao prava za izdanje romana Jaz na italijanskom, poljskom, bugarskom, albanskom i turskom jeziku, dok su u toku pregovori o objavljivanju ovog romana na još tri evropska jezika.