Beograd, 21. maja 2019. – Dejvid Homel, nagrađivani kanadski romansijer, scenarist, novinar i prevodilac s francuskog jezika, razgovaraće sa čitaocima na književnoj večeri koja će se održati u knjižari Akademija (Knez Mihailova 35) u četvrtak 23. maja s početkom u 19 časova.
Neposredan povod za boravak Dejvida Homela u Beogradu i susret i razgovor sa čitaocima jeste serija romana za decu i mlade Putovanja moje porodice koju objavljuje piščev srpski izdavač Arhipelag.
Putujuci cirkus koriceArhipelag je u protekle dve godine objavio dva romana iz ove serije Putujući cirkus i Ponovo na putu: nova putovanja moje porodice, dok će uskoro objaviti srpsko izdanje trećeg romana iz ove serije Leto u gradu.
Izuzetno popularni serijal romana o jednoj otkačenoj, radoznaloj porodici i njihovim putovanjima po svetu Putovanja moje porodice Dejvid Homel piše i oblikuje zajedno sa s poznatom kanadskom ilustratorkom Mari-Luiz Gej čije ilustracije daju posebnu draž i vrednost ovom nesvakidašnjem umetničkom projektu.
Pored Dejvida Homela, na književnoj večeri će govoriti i Vesna Roganović, prevoditeljka, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Posle književne večeri Dejvid Homel će potpisivati primerke srpskog izdanja svojih romana za decu i mlade.
Mari Luiz Gej i Dejvid Homel Put pod nogeHomel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo.
Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.
Homel je samostalni novinar od kraja sedamdesetih. Najviše je sarađivao s magazinom Quill & Quire i s Radio Kanadom. Njegovi novinski tekstovi objavljivani su u vodećim listovima i magazinima u Francuskoj, Meksiku, Nemačkoj, SAD. Od 1999. stalni je kolumnista lista La Presse. Homel predaje kreativno pisanje, kao i prevođenje na Univerzitetu Konkordija.
Pored knjiga koje su privukle veliku pažnju čitalaca, Homel je i autor nekoliko dokumentarnih filmova.
Dejvid Homel sa suprugom Mari-Luiz Gej, s kojom zajedno oblikuje romane za decu i mlade, živi u Montrealu.
Tokom boravka u Beogradu Dejvid Homel će imati i više susreta i razgovora sa medijima.