Beograd, 26. juna 2017. – Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud sutra će u 19 časova biti otvoren 6. Beogradski festival evropske književnosti. O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, koji su nastali po motivima knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud, govoriće poznati crtač Branko Đukić.
– Kada neko posle 11 godina rada napusti siguran i dobro plaćen posao u korporaciji za odnose sa javnošću u Tokiju, i počne da se bavi nesigurnim poslom ilustratora u Njujorku, znajte da je veliki hazarder. Ili će potpuno potonuti ili će postati veliko ime u svetu umetnosti. Takva je Juko Šimizu, i na sreću svih nas postala je jedna od najrespektabilnijih ilustratora na svetu. U svom radu ona spretno kombinuje tradicionalnu japansku grafiku sa američkom pop poetikom nadrealizma i stripa. Osnovne obrise crta japanskom kaligrafskom četkicom, a zatim ih digitalno dopunjava suplementima boja. No, ne bi to bilo toliko bitno da svaka ilustracija koju je uradila (a ima ih mnogo) nije maksimalno emotivno doživljena. Danas, kada na internetu možete videti more radova mladih, starih i pokojnih velikana ove vrste umetnosti, njene ilustracije upašće vam u oko i zadržaće vam se u mozgu. Ostaće vam u sećanju. To je ono čemu teži svaki umetnik i što ga odvaja od pukog zanatlije – kaže Branko Đukić.
Juko Šimizu Juko flajer-1
Prvi učesnik 6. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programna Na sceni, biće jedan od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branko Čegec. U fokusu razgovora sa Čegecom biće njegova knjiga pesama i fotografija Pun mjesec u Istanbulu koja je nastala tokom pesnikovog boravka u Istanbulu. Čegec je pesničkim sredstvima beležio i opisivao grad, dok je, na drugoj strani, žanr-scene prepoznate na njegovim ulicama pretvarao u izuzetno zanimljive fotografije. Otuda se u stihovima i fotografijama koji sačinjavaju knjigu Pun mjesec u Istanbulu osećaju složenost i dinamika, tradicija i savremenost, napetost i hedonizam, stari slojevi i nove senke u tkivu jednog uzbudljivog grada ispunjenog najraznovrsnijim događajima i procesima. Boraveći neko vreme u Istanbulu, Branko Čegec je širom otvorenih očiju upijao, istraživao i otkrivao grad. Tako je nastala ova knjiga koja pred čitaoca iznosi neponovljivo iskustvo grada fiksirano u konkretnom vremenu i prostoru, sačinjeno od mnogih lica i slojeva, od uzbudljivih i pronicljivih pesničkih slika i uzdrhtalih fotografija, od teksta i egzistencije, od boravka i potrage, od produbljenih uvida i porušenih mitova, od živih odjeka grada i elemenata dugog gradskog trajanja. Za knjigu Pun mjesec u Istanbulu Čegec je dobio Nagradu „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.
Branko Čegec_foto Tanja Draškić Savić Branko Čegec Pun mjesec u Istanbulu
Prvog dana festivala u programu Književnost na filmu biće prikazan film španskog autora Marija Kamusa Dom Bernarde Albe, nastao po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke.
Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić. Publika će poslednjeg dana festivala moći da prati i panel o populizmu u savremenoj kulturi, politici i društvu.
Šesti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 27. do 30. juna u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag. U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“
Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, izložbu Juko Šimizu i panel o populizmu.
Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, poput Tomasa Majnekea i Ferija Lainščeka, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti kao što je to Klaudio Magris, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji poput Amira Ora i Branka Čegeca. Publika će imati priliku da na Festivalu čuje razgovor i o muzičkim interesovanjima i aktivnostima Mihajla Pantića.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.