Beograd, 25. februara 2020. – Vitalova nagrada „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman Otkako sam kupila labuda koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Prema mišljenju žirija, roman Otkako sam kupila labuda „osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže“.
Žiri za Vitalovu nagradu radio je u sastavu: Vladimir Gvozden (predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić.
Tanja Stupar Trifunovic Otkako sam kupila labuda– Od prve rečenice može se osetiti duboko, emocionalno srastanje spisateljice s tekstom koji uranja u životni realitet, lišen isprazne političke korektnosti. Ovo je roman o dve žene koje su genetski bačene u karmičku bujicu. U njihovom odnosu nećete naći ničega vulgarnog, jer Tanja ne opisuje odnos dve žene, već odnos dva ljudska bića. Glavna junakinja romana je bibliotekarka, a može se slobodno reći da je glavni junak čitanje, knjiga i ta vatra književnosti i ljubavi, vrtlog privlačnosti i ljubomore koje je Stuparova uspela da sugestivno opiše – naglasio je Dragan Jovanović Danilov.
Primajući Vitalovu nagrada za knjigu godine, Tanja Stupar Trifunović je istakla značaj koju književnost ima za nju:
– Svijet je bio pun čuda i neobjašnjivih stvari, a književnost mi je pomagala da ih razumijem. Bila je važna kad je rat prekinuo djetinjstvo i naredio da odrastemo. Bila je branik od metaka, zla, mržnje i smrti. Obećavala je da postoje svjetovi mimo našeg unutrašnjeg svijeta. Književnost mi je sačuvala maštu, djetinjstvo, izgubljenu kuću i razum onda kada ništa drugo nije moglo da ih sačuva.
Arhipelag je upravo objavio i drugo izdanje nagrađenog romana Otkako sam kupila labuda.