Beograd, 26. juna 2014. – Terezija Mora, novo veliko ime nemačke i evropske književnosti, i Mileta Prodanović, čiji je roman Arkadija, izazavao veliko interesovanje javnosti, nastupaju trećeg dana na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni. Oni će razgovarati s publikom i čitati tekstove iz svojih novih rukopisa.
Programi se održavaju u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najpre u 19 časova nastupa Mileta Prodanović koji će, između ostalog, premijerno pročitati odlomak iz svog novog rukopisa. Književno veče Terezije Mora počinje u 20 časova u okviru programa LiteraturCafe na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti.
Rediteljke Ivana Vujić i Ana Konstantinović pripremile su sa studentima Akademije dramskih umetnosti u Beogradu dramatizaciju po romanu Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu.
U okviru festivalskog programa Književnost na filmu u 21 čas počinje besplatna projekcija filma poznatog nemačkog reditelja Detlefa Buka Premeravanje sveta koji je nastao prema istoimenom romanu Danijela Kelmana.
Posetioci Festivala mogu da vide i strip-izložbu mađarskog umetnila Geze Rica koja je nastala po motivima romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.
Treći Beogradski festival evropske književnosti završava se 27. juna.
Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i jednu izložbu stripa. Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.