Beograd, 8. oktobra 2013. – Terezija Mora je ovogodišnja dobitnica Nagrade za najbolji nemački roman godine, saopštio je danas u Frankfurtu žiri kritike najvažnije nemačke književne nagrade.
Tereziji Mora Nagrada za najbolji nemački roman godine dodeljena je za njen najnoviji roman Čudovište.
Čudovište predstavlja nastavak njenog prethodnog romana Jedini čovek na kontinentu čije srpsko izdanje početkom naredne nedelje objavljuje Arhipelag. U ovim romanima ispisuju se uzbudljive, promišljene i kritički provokativne povesti o Darijusu Kopu, junaku naših dana koji radi u jednoj multinacionalnoj korporaciji usred svetske ekonomske krize.
Nagrada za najbolji nemački roman godine podrazumeva novčanu nagradu od 25.000 evra, dok će ostalih pet finalista oz najužeg izbora dobiti po 2.500 evra. Dobitnik nagrade bira se u nekoliko u nekoliko faza selekcije. Sedam članova žirija izdvojilo je uočili 201 roman objavljen na nemačkom jeziku od oktobra 2012. do septembra 2013. Potom je izabran žiri izbor od 20 naslova, da bi se u najužem izboru našlo šest romana.
Terezija Mora je jedan od najvažnijih novih glasova u savremenoj nemačkoj književnosti. Rođena 1971. godine u Šopronu u Mađarskoj, Terezija Mora se posle političkih promena u Mađarskoj, 1990. godine, preselila se u Nemačku. Studirala je hungaristiku i dramu na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, kao i scenario na Akademiji za film u Berlinu. Radila je kao scenarista za filmsku industriju i na televiziji.
Na nemački jezik prevela je čitav niz savremenih mađarskih pisaca poput Petera Esterhazija, Ištvana Erkenja, Lasla Darvašija, Lajoša Parti-Nađa, Sofije Ban i drugih.
Od 1998. godine živi kao slobodni pisac i piše na nemačkom jeziku.
Godine 1999. dobila je Nagradu „Ingebor Bahman“ za „Ofelijin pad“, deo njene debitantske knjige kratkih priča.
Roman Svi dani (2004) proglašen je za najbolji nemački roman godine na Sajmu knjiga u Lajpcigu.
Dobila je austrijske nagrade „Franc Nabl“ (2007) i „Erih Frid“ (2010), kao i nemačku nagradu „Adalbert fon Šamiso“.
Objavila je knjigu priča Neobična materija (1999), kao i romane: Dan za danom (2004), Jedini čovek na kontinentu (2009) i Čudovište (2013).