Beograd, 10. aprila 2019. – Nova knjiga pesama Tomislava Marinkovića Večito sada biće predstavljena u četvrtak 11. aprila s početkom u 19 časova u Maloj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.
Predstavljanje knjige Tomislava Marinkovića, koja je objavljena prošle godine u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element, organizuje se u okviru 56. Disovog proleća.
Tomislav Marinkovic Vecito sadaU programu posvećenom knjizi Večito sada učestvuju Tomislav Marinković i književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović, kao i učenici Muzičke škole „dr Vojislav Vučković“ u Čačku.
Voditeljka programa je Dušica Brković.
– Pesme u knjizi Večito sada polaze od povlašćenih trenutaka svakodnevice u kojima se, u smeni tamnih i svetlih principa i u njihovom dodiru i prožimanju, ukazuju same osnove istinske egzistencije. Ti trenuci, nezavisno od toga koliko su trajali i da li se do njih dolazi postupkom melanholične evokacije ili pak lirskom deskripcijom koja nastoji da očuva nenarušivost prvobitne ekspresije, postaju večito sada pesničke uobrazilje i ljudskog iskustva. Na toj osnovi Tomislav Marinković oblikuje zaokruženu i dosledno izvedenu knjigu pesama, sa unutrašnjom pričom koja se pomalja iz pesme u pesmu i iz ciklusa u ciklus. Pažljivo istražujući stvarna i moguća iskustva, ono što se pamti i ono što se sluti, pesnik otkriva vremenske slojeve koji se stapaju u neprocenjivo i večito sada iskustva. Tako ovaj pesnik „otplaćuje još jednu ratu poeziji“ – kaže Gojko Božović.
Pre tri godine Tomislav Marinković je ovenčan Disovom nagradom za celokupan pesnički opus.