Novi Sad, 19. septembra 2020. – Tomislav Marinković ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Desanka Maksimović“ koju dodeljuje Zadužbina “„Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji.
Odluku o dobitnmiku nagrade jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik).
Tomislav Marinkovic Vecito sada– Poezija Tomislava Marinkovića je obeležena specifičnom poetikom „malih stvari“, estetikom svakodnevice koja nosi odlike univerzalnih vrednosti. „Rečita tišina“ Marinkovićeve poezije savremenog čitaoca dovodi do zaboravljenih vrednosti naše civilizacije u stalnom ubrzanju sveta koji se menja u smeru iz koga je povratak težak ili sasvim nemoguć. Dvojstvo, igra ogledala, vreme kao večita tema i napokon sasvim mala skrovita mesta na kojima otkrivamo pun smisao svakog trenutka obeležavaju pesnički opus Marinkovića od prve do poslednje pesničke zbirke. Sasvim tiha ličnost pesnika obeležava i poeziju koja je tu pred nama, ali bez nametljivosti, suvišnih reči i pozerskog stava. Lirika koja je uspela da dosegne srećnija vremena za umetnost, ali i sposobnost da opstane u dobu sasvim nenaklonjenom književnosti, a poeziji naročito – kaže se u saopštenju žirija.
Žiri je naglasio da je Marinković istančani liričar koji „neguje celovitost zbirki koje se razvijaju od pesme do pesme i od ciklusa do ciklusa stvarajući jedinstvenu celinu“.
– Poezija Tomislava Marinkovića pomera granice srpske poezije filozofijom malih stvari, nostalgijom za svetom u kome nismo ostvarili snove, ali smo otkrili najdublji smisao našeg okruženja. U tom aspektu Marinković je veoma blizak pesničkom delu Desanke Maksimović ostvarenom upravo u vlatima trave, crvkutu ptica i glasovima sasvim običnih ljudi njenog valjevskog kraja – ističe žiri.
U izdanju Arhipelaga objavljena je najnovija Marinkovićeva pesnička knjiga Večito sada (2018), dok su prošle godine u Plavom kolu SKZ objavljene Marinkovićeve Izabrane pesme.
Nagrada „Desanka Maksimović“ biće uručena Tomislavu Marinkoviću početkom oktobra.