Beograd, 16. oktobra 2017. – Tribina Izdavaštvo, populizam i kulturna politika održaće se  u Galeriji Artget u Kulturnnom centru Beograda u utorak 17. oktobra s početkom u 19 časova.
U razgovoru učestvuju dr Milena Dragićević Šešić, direktor UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Zoran Hamović, osnivač i direktor izdavačke kuće Clio, dr Zoran Paunović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prevodilac, Muharem Bazdulj, književnik, prevodilac i novinar, i  Gojko Božović, osnivač i direktor izdavačke kuće Arhipelag, pesnik i književni kritičar. Moderator razgovora je Olivera Stošić Rakić, urednica u Kulturnom centru Beograda.
U sreduštu razgovora učesnika naći će se sledeća pitanja:
Šta znači populizam u kulturnom diskursu danas? Postoji li kritika populizma izvan binarne logike populistički-elitistički? Kakvo je mesto knjige i izdavaštva u kontekstu kulturne politike u Srbiji? Koje su uloge i odnosi moći u „utakmici“ različitih aktera – izdavačkih kuća, autora, pisaca, prevodilaca…? Kolika je moć knjige u pokretanju javnog interesa i demokratske debate? Gde su knjižare i biblioteke na geokulturnoj mapi Srbije? Na koji način republički otkup knjiga utiče na poslovanje biblioteka i kako se otkupom oblikuju kulturne potrebe publike? U kojoj meri i u kom pravcu Beogradski sajam knjiga usmerava godišnju produkciju knjiga? Kakve su perspektive izdavaštva u Srbiji u odnosu na globalni trend digitalnog izdavaštva i novih tehnologija? Koje su granice borbe za promociju i prodaju izdanja u ambijentu hiperprodukcije – izdavača i naslova? Gde je čitalac danas spram dominantne krilatice: Ako je popularno – onda mora da je dobro!? Koje mere za poboljšanje statusa profilisanog izdavaštva u Srbiji predlažu sami izdavači i drugi akteru u ovom polju?
Tribina Izdavaštvo, populizam i kulturna politika organizuje se u okviru projekta Populizam i mediji: jačanje participativnih praksi i javnog dijaloga Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
Više o projektu  www.populismconference.com