Beograd, 7. marta 2015. – Uglješa Šajtinac, aktuelni dobitnik Evropske nagrade za književnost, gost je knjižare Zepter Book World u ponedeljak 9. marta do 17 do 18 časova.
Uglješa Šajtinac će razgovarati sa čitaocima i medijima i potpisivati primerke svojih knjiga Sasvim skromni darovi i Banatorijum.
Program Gost knjižare organizuje se u čast Evropske nagrade za književnost koja je Šajtincu uručena polovinom novembra u Briselu. Evropsku nagradu za književnost Uglješa Šajtinac je dobio za roman Sasvim skromni darovi. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga u tri štampana i u elektronskom izdanju, Šajtinac je dobio i Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).
Sasvim skromni darovi su izuzetan epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Napisan kao roman o Banatu i Njujorku, ovaj porodični roman kroz sudbinska iskušenja pripadnika jedne obične porodice na uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Uglješa Šajtinac, jedan od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autor čuvene drame Hadersfild, napisao je potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovara poslednja decenija naših života.
Program Gost knjižare organizuju kancelarija Evropske nagrade za književnost, Arhipelag i knjižara Zepter Book World.
Gostovanjem Uglješe Šajtinca u knjižari Zepter Book World Arhipelag započinje programsku seriju Gost knjižare u knjižarama u različitim gradovima u Srbiji.