Uglješa Šajtinac, pisac čitanog i nagrađivanog romana Sasvim skromni darovi (Arhipelag, 2011; drugo izdanje 2012), boravio je na Sajmu knjiga u Lajpcigu kao deo delegacije srpskih pisaca na nacionalnom štandu Srbije.
Uglješa Šajtinac je tokom boravka u Lajpcigu, pored susreta s medijima i nemačkim izdavačima, imao i nekoliko književnih programa.
Najpre je 16. marta na štandu fondacije Traduki, u okviru programa “Novo pozorište i proza u Srbiji i Hrvatskoj: srpsko-hrvatski dijalog” imao razgovor sa hrvatskim piscem Goranom Ferčecom. Moderator ovog programa bio je Seid Serdarević.
Istog dana Šajtinac je, zajedno sa Elvirom Veselinović, Miloradom Živojnovim, Miletom Prodanovićem i Srđanom Srdićem, govorio o nemačkom izdanju knjige o Milanu Mladenoviću.
Dva dana kasnije, u okviru “Forum International”, Uglješa Šajtinac je imao jednočasovni program posvećen čitanju njegove drame Banat i razgovoru publike sa piscem. Moderator ovog programa bila je Hana Stojić.
Za roman Sasvim skromni darovi Šajtinac je dobio dve nagrade za najbolju knjigu godine: Vitalovu nagradu i nagradu “Bora Stanković”, a Arhipelag već vodi pregovore sa nekoliko stranih izdavača o prevodima ovog romana.