Beograd, 5. avgusta 2016. – Uglješa Šajtinac, dobitnik Evropske nagrade za književnost i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča, predstavio je na književnoj večeri u Biblioteci „Radoje Domanović“ u Topoli roman Sasvim skromni darovi i knjigu priča Banatorijum.
Šajtinac je u razgovoru sa čitaocima govorio o poetici svoje proze i o pripovedanju kao o kritičkom preispitivanju stvarnosti.
Šajtinac je čitaocima pročitao izabrane odlomke iz knjiga Sasvim skromni darovi i Banatorijum.
Roman Sasvim skromni darovi doživeo je tri izdanja u Arhipelagu, dok je Banatorijum jedna od najčitanijih knjiga priča poslednjih godina u Srbiji.
Za knjigu priča Banatorijum Uglješa Šajtinac je dobio Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča objavljenu u 2014. godini.
Pored Evropske nagrade za književnost, Uglješa Šajtinac je za roman Sasvim skromni darovi dobio i Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“.
Sasvim skromni darovi 2 Uglješa Šajtinac Banatorijum
Pisci Arhipelaga učestvuju na letnjim književnim programima Biblioteke „Radoje Domanović“ u Topoli koji su počeli 8. jula i traju do 30. avgusta.
Tokom ovog perioda Biblioteka „Radoje Domanović“ će u verovatno najambicioznijem književnom programu ovog leta u Srbiji predstaviti 11 savremenih srpskih pisaca u okviru književnog serijala Srbija danas – Savremena srpska proza.
Književno veče Mihajla Pantića u Biblioteci u Topoli održano je 14. jula, dok će književne večeri Srđana V. Tešina i Jelene Lengold biti održane 11. i 18. avgusta.