Uglješa Šajtinac, ekskluzivni autor Arhipelaga, dobitnik je književne nagrade “Bora Stanković” za 2011. godinu za roman Sasvim skromni darovi, objavljen u izdanju Arhipelaga, odlučio je žiri za dodelu te nagrade.
Odluku o ovogodišnjoj nagradi “Bora Stanković” doneo je većinom glasova žiri u sastavu Tijana Spasić, Vesna Petrić, Vladimir Arsenić, Rastislav Dinić i Mirjana Đurđević (predsednica). Za roman Uglješe Šajtinca Sasvim skromni darovi glasali su Tijana Spasić, Vesna Petrić i Rastislav Dinić.
“Roman Uglješe Šajtinca Sasvim skromni darovi istakao se među ovogodišnjim naslovima jednostavnim i pročišćenim stilom, osmišljenom kompozicijom, te uspešno transformisanom epistolarnom formom. Na malom prostoru, autor uspeva da oblikuje upečatljive likove i razvije osnovnu temu: odnos dva brata – jednog u Americi, drugog u Srbiji – te njihovog odloženog odrastanja koje sa sobom donosi preispitivanja i upoređivanja. Pri tom se Amerika kod Šajtinca javlja kao jedan od mogućih prostora slobode u koji se mogu upisivati različita iskustva i asocijacije, uglavnom vezane za popularnu kulturu i rok muziku. Pop-kulturne i uopšte kulturne reference ovde nisu tek ukras, već služe da naglase gusto isprepletene niti kulture i prijateljstva koje povezuju kako glavne, tako i sporedne likove, iscrtavajući konture povezanog i gostoprimljivog sveta. Šajtinac uspeva da ponudi jednu ubedljivu i nenaivnu, a opet optimističku sliku emigracije i života u globalnom selu, dijametralno suprotstavljenu onoj koja je do skora dominirala srpskom književnošću, i u kojoj je emigracija po pravilu prikazivana kao izglobljenost i osujećenost”, kaže se u saopštenju Žirija.
Žiri je saopštio da je u širem izboru razmatrano više od dvadeset romana, zbirki pripovedaka i dramskih tekstova iz prošlogodišnje prozne produkcije, a glasanje je obavljeno u dva kruga.
Književnu nagradu “Bora Stanković”, koju dodeljuje grad Vranje za najbolju knjigu godine, čine povelja i novčani deo od 300.000 dinara.
Nagrada će Uglješi Šajtincu biti uručena 22. marta u Vranju, poslednjeg dana ovogodišnje Književne manifestacije “Borina Kapija”.
Za roman Sasvim skromni darovi Uglješa Šajtinac je nedavno dobio i Vitalkoivu nagradu za najbolju knjigu godine.
Arhipelag je upravo objavio drugo izdanje oivog romana.