Beograd, 6. juna 2018. – Uglješa Šajtinac je ovogodišnji dobitnik Književne nagrade „Isidora Sekulić“ za 2017. godinu. Šajtinac je Nagradu „Isidora Sekulić“ dobio za knjigu priča Žena iz Huareza koja je prošle godine objavljena u izdanju Arhipelaga.
Nagrada „Isidora Sekulić“ biće uručena Uglješi Šajtincu na svečanosti koja će se održati večeras s početkom u 18 časova u Svečanoj sali Skupštine grada (Dragoslava Jovanovića 2).
Saopštenje žirija za Nagradu „Isidora Sekulić“ pročitaće predsednik Žirija Petar V. Arbutina.
Posle uručenja nagrade, prisutnima će se obratiti Uglješa Šajtinac.
Ugljesa Sajtinac Zena iz HuarezaKnjiga priča Žena iz Huareza Uglješa Šajtinca nedavno je nagrađena i Nagradom Društva književnika Vojvodine za knjigu godine.
Prethodne knjige Uglješe Šajtinca, roman Sasvim skromni darovi i knjiga priča Banatorijum, takođe objavljene u izdanju Arhipelaga, donele su piscu velika priznanja. Za roman Sasvim skromni darovi Šajtinac je dobio Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“, dok je za knjigu Banatorijum dobio „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča godine. Šajtinčev roman Sasvim skromni daroviobjavljen je u Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Ukrajini i Mađarskoj, a ugovori za ovaj roman potpisani su i za italijanski, albanski, rumunski i poljski jezik.
Nagrada „Isidora Sekulić“ dodeljuje se već 50 godina. Žiri Književne nagrade „Isidora Sekulić“ razmatrao je ove godine ukupno 62 knjige. Žiri je radio u sastavu: Radinka Stojković, Majo Danilović i Petar V. Arbutina.