Uglješi Šajtincu, piscu romana Sasvim skromni darovi, objavljenom u izdanju Arhipelaga, uručena je Vitalova nagrada za najbolju knjigu godine na svečanosti koja je je organizovana u klubu Theatre u Beogradu 7. marta.
Na svečanosti su o nagrađenom romanu govorili članovi žirija Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden.
Uglješi Šajtincu nagradu je u ime kompanije Vital uručila Ljiljana Mareš.
Zahvaljujući na nagradi, Uglješa Šajtinac je u besedi ispričao priču o nastanku svoje knjige:
– U romanu je prostora za sebe pronašla upravo moja „detinja naivnost“. Priča je potekla iz zamišljenog okruženja, puna života s kojim ne znam šta bih drugo. Kratak period u životu jedne porodice. Nešto njihove lične istorije, puno „prvog lica“ dvojice rođene braće koji su ništa drugo do opet samo jedan „jadan ja“ – koji ne zna šta bi s viškovima sadržaja nastalim u neželjenoj količini prinudnog odrastanja. Roman je završen. Tekst je otplovio put Arhipelaga odakle su ubrzo stigle dobre vesti. Za samu knjigu, to su bile još bolje vesti. Neki odrasli ljudi pobrinuli su se za nju, odštampali je, odaslali onima koji prvi čitaju, namenili joj život kakav knjiga i treba da ima. Čitalački život.