Dobitnik Vitalove književne nagrade “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu 2011. godine je Uglješa Šajtinac za roman Sasvim skromni darovi u izdanju Arhipelaga.
Žiri koji je radio u sastavu Jovan Zivlak (predsednik) Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden jednoglasno je odlučio da dobitnik Vitalove nagrade za najbolju knjigu godine bude Šajtinac koji je sa ovim romanom bio i u najužem izboru za ovogodišnju NIN-ovu nagradu za roman godine.
“Šajtinčev kratki roman se može smestiti u već opsežnu biblioteku srpskih pripovesti o emigracijama, o kolektivnim i pojedinačnim egzodusima i bekstvima, od Crnjanskog, Pekića, Albaharija do Tasića i Tiaga Stankovića”, kaže se u saopštenju Žirija. “Ono što izdvaja Šajtinca, sa još nekoliko novijih autora, je naglašeno bekstvo njegovih junaka od herojstva koje je u središtu istorije, depatetizacija i usredsređenost na privatne povesti, na kosmos društvenih i emocionalnih veza u čijim osnovama su mitovi o sreći, evokacije o bitnosti ličnih geneza i uzročnosti, koje se izražavaju u igrama slučaja i relativizacijama velikih i predominantnih zakona nužnosti. Pa ipak u Šajtinčevom romanu ima i pesimističke predanosti nerazgovetnim igrama života i sudbine pojedinca čija je volja nemoćna da utiče na tokove stvari, na moćne pokrete društvenih sila.”
Roman Sasvim skromni darovi, naglašava Žiri, “ima vrline snažne pripovesti o našem vremenu i mudrosti koja propoveda skromnost i mirnoću kao filozofiju preživljavanja”. Prema mišljenju Žirija, “Šajtinčevi junaci preuzimaju skromnost kao okvir svog života, stoicizam koji plamti u malim oazama sreće i u iznenadnim ekstazama koje se javljaju pred otkrićima punine trenutka, u magnovenjima koja daruju ushićenja i lepotu postojanja”.
Svečano uručenje Vitalove nagrade za najbolju knjigu godine održaće se krajem februara 2012. godine u Beogradu. Dobitniku nagrade pripada novčani iznos, kao i štampanje nagrađene knjige.
Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine već 16. put dodeljuje Fabrika “Vital” iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija “Invej” iz Beograda, kao priznanje za najbolju knjigu godine na srpskom jeziku, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.