Beograd, 7. aprila 2014. – Nagrada “Kočičevo pero” uručena je piscu Borislavu Čičovačkom za roman Raskovnik, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, na svečanosti koja je održana u Kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije.
– Nagrada uvek ima dva značenja. Jedno je subjektivno, sa stanovišta pisca koji prima nagradu. Drugo je sa stanovišta trenutka u kome se nagrada dodeljuje. Ja sam počastvovan ovom nagradom i drago mi je što ona baca novo i dodatno svetlo na moj roman Raskovnik. Ali zbog te radosti ne mogu da zaboravim trenutak u kome se nagrada dodeljuje. Zbog tog trenutka u kome se poništavaju i potcenjuju kulturne vrednosti, uključujući i nove napade na Kišovo delo, svi možemo biti tužni. Mi se više ne igramo igre “Kolariću Paniću”, mi smo već potpuno svezani – rekao je Borislav Čičovački primajući nagradu “Kočičevo pero”.
Borislavu Čičovačkom nagrada „Kočićevo pero“ dodeljena je prema jednoglasnoj odluci žirija koji je radio u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.
Podsećajući da se nagrada „Kočićevo pero“ dodeljuje „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“, predsednik žirija književnik Nikola Vukolić je naglasio:
– Započet kao bajka, Raskovnik se najednom pretvorio u epistolarni roman, ali se na kraju njegov tok ponovo vratio bajci, obrazujući prsten sa dragocjenim kamenom ljubavi. Želim reći i da me impresionirao piščev slikarski vizir, opisi puni nekih magličastih, vjekovima zastrtih boja, skice ljudskih lica koje nas podsjećaju na zrnca prašine u obasjanju jakog svjetlosnog izvora, zrnca koja čas zabljesnu, da bi se već u narednom trenutku izgubila i potonula u nevidjelicu. Ovo djelo je zanimljivo, bogato, punoznačno, pisano sa osjećanjem i poznavanjem smjerokaza koji trajno vode prema univerzalnim vrijednostima ljudskog postojanja. Siguran sam da će čitaoci ovog romana možda otvoriti neka do sad zaključana vrata, jer stiče se utisak da kraja nema i da se, obogaćeni novim saznanjima, nalazimo pred novim vratima za koja tek treba da potražimo – svoj raskovnik. Borislav Čičovački nam je pokazao kako se to radi. Zato mu i s pravom pripada ovogodišnja književna nagrada Kočićevo pero za proljeće.“
Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd. Dobitnici ove nagrade su neki od najznačajnijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije.