Beograd, 22. septembra 2023. – Nenadu Jovanoviću večeras će biti uručena Nagrada „Biljana Jovanović“ za 2022. godinu za knjigu pesama Кain i Abot, Avelj i Кostelo koja je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Nagrada će biti uručena u Srpskom književnom društvu (Francuska 87, Beograd) na svečanosti koja počinje u 20 časova.
O nagrađenoj knjizi pesama govoriće članovi žirija nagrade Dragan Bošković (predsednik), Danica Vukićević i Tijana Matijević.
– Кao mogući rezime pevanja, kao nagoveštaj nekog budućeg pevanja, pesnička knjiga Кain i Abot, Avelj i Кostelo iznova potvrđuje koliko je Nenad Jovanović autentičan pesnik, a svaka njegova pesma poezija za sebe. I ne samo da se u njegovim stihovima reflektuju neke transistorijske/intertekstualne pesničke niti, niti je njegova poezija samo duhovit onoliko koliko je trezven dijalog sa kulturom i savremenošću, nego kao da naša poezija ovom knjigom dobija neki svoj budući glas. I to onoliko koliko „klasik“ jednog vremena govori iz budućnosti. A Nenad Jovanović se ovom svojom knjigom potvrdio kao klasik – kaže se u saopštenju Žirija za Nagradu „Biljana Jovanović“.
Nenad Jovanović će na svečanom uručenju Nagrade „Biljana Jovanović“ izgovoriti besedu dobitnika.