Niš, 23. maja 2013. – Povodom dodele Nagrade „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu godine na srpskom jeziku Jeleni Rosić za knjigu priča Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila održana je svečanost u Niškom kulturnom centru.
O nagrađenoj knjizi, objavljenoj u oktobru prošle godine u izdanju Arhipelaga, u ime žirija govorila je književna kritičarka Tijana Spasić. U obrazloženju svoje odluke žiri je naglasio sugestivnost i iznijansiranost priča Jelene Rosić, kao i veliku pripovedačku snagu s kojom su one uobličene.
„Knjiga Jelene Rosić Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila pokazuje nam još jednom da poslednjih godina najbolje stranice srpske proze dolazi iz emigracije“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju odluke žirija.
Pošto Jelena Rosić živi u Viskonsinu, u SAD, Nagradu „Stevan Sremac“ u njeno ime primio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, koji je pročitao i besedu nagrađene autorke.
– Poput mnogih imigranata zainteresovanih da otkriju šta se novo događa u svetu književnosti na maternjem jeziku, suočavam se sa tehničkim problemima usled fizičke udaljenosti, ali i izolacije življenja u zemlji koja, bez obzira na pogodnosti koje mi pruža, nije isto što i otadžbina. Naravno da sam se u slobodnim trenucima, bez obzira na to koliko oni bili retkost, okrenula knjigama, ali, nažalost, bar što se tiče knjiga na srpskom jeziku koje su mi u tom trenutku bile dostupne, nisam bila zadovoljna ponuđenim izborom i zato sam počela ponovo da pišem. Pisala sam da bih utolila potrebu za nečim što je odgovaralo mojim čitalačkim kriterijumima. Pisala sam da bih imala šta da pročitam. Bile su to priče iz mog okruženja, možda na prvi pogled ne sasvim dosledne stvarnosti, ali na emotivnom nivou nesumnjivo da su to bile. Pisala sam o svima nama koji su u jednom trenutku odlučili da pođu na put koji preobražava u neočekivano, u animalno čak, bez obzira na opomene i svest da se čuvamo. Da se pričuvamo svih tih nakaza u ljudskom obličju kako se ne bi dogodilo da nas usput neko pojede ili da mi pojedemo nekog drugog. A opet posle svega, na kraju dana, nemamo drugog izbora nego da prihvatimo činjenicu da je meso uvek samo meso a so da je so – kaže se u pismu Jelene Rosić upućene svojim čitaocima povodom Nagrade „Stevan Sremac“.
Novčani deo nagrade Jelena Rosić je poklonila Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ iz Subotice.
Nagradu „Stevan Sremac“ uručila je književna kritičarka Snežana Božić, članica žirija.
O Nagradi „Stevan Sremac“ i Danima „Stevana Sremca“ govorila je Stana Dinić Skočajić, urednica programa u Niškom kulturnom centru.