Beograd, 5. juna 2019. – Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana za 2019. godinu biće uručena Stefanu Nikoliću na svečanosti koja će se održati u Centru za liberalno-demokratske studije u petak 7. juna s početkom u 12 časova. Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra.
Stefanu Nikoliću nagrada je dodeljena za rad pod nazivom „New Economic History of Yugoslavia, 1919–1939: Industrial Location, Market Integration and Financial Crises“. Nagrađeni rad je Nikolićeva doktorska disertacija odbranjena na Univerzitetu u Jorku.
Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu: Mihail Arandarenko (profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), Gojko Božović (glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag), Boško Mijatović (predsednik Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu) i Branko Milanović (profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku).
Žiri je sa zadovoljstvom konstatovao visok kvalitet nagrađenog rada, kako u pogledu istraživačkih rezultata, tako i u pogledu analitičke procedure i izložene argumentacije.
Posle postdoktorskih studija na Fakultetu za ekonomiju i biznis na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji, Stefan Nikolić je trenutno angažovan na Univerzitetu Bokoni u Milanu. U svojim radovima i istraživanjima Nikolić kombinuje ekonomsku teoriju, ekonometriju i ekonomsku istoriju. Nikolić se, između ostalog, bavi istraživanjem posledica stručne imigracije na ekonomski razvoj, kao i istraživanjem istorijske nejednakosti i životnog standarda u istočnoj Evropi.
Godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana osnovali su Centar za liberalno-demokratske studije i Izdavačka kuća Arhipelag u avgustu 2013. godine. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem XX veka.
Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana dodeljuje se po šesti put. Prethodni dobitnici Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana bili su Jelena Rafailović iz Beograda (2014), Aleksandar Rakonjac iz Beograda (2015), Milan Balaban iz Olomuca u Češkoj Republici (2016), Luka Mrkobrada iz Beograda (2017) i Milan Piljak iz Beograda (2018).