Beograd, 28. oktobra 2013. – Uspešnim nastupom na 58. Beogradskom sajmu knjiga Arhipelag je zaokružio godinu između dva Sajma knjiga u kojoj je objavio 40 novih i obnovljenih knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama iz oblasti srpske i svetske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije i publicistike.
Ova godina Arhipelaga ispunjena je velikim brojem vrhunskih knjiga i kapitalnih izdanja, domaćim i stranim nagradama za knjige i autore (među kojima su i „Andrićeva nagrada“, Nagrada „Vasko Popa“ i Nagrada „Stevan Sremac“), prevodima knjiga naših domaćih autora na više od petnaest jezika, kao i mnogobrojnim književnim programima.
U 2013. godini Arhipelag je pokrenuo dve nove biblioteke (Pamćenje i dani i Priče iz istorije), organizovao Beogradski festival evropske književnosti i pokrenuo nekoliko projekata, od kojih je najnoviji Nagrada za ekonomsku istoriju Balkana.
Arhipelag magazin, online magazin za književnost, kulturu i nove ideje, postao je jedan od najuticajnijih magazina ove vrste, dok je Klub čitalaca Arhipelag jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji.
Tokom ove godine Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje četiri poznata savremena svetska pisaca, među kojima je i Džon Ralston Sol, glavna književna zvezda upravo završenog Sajma knjiga.
– Na Sajmu knjiga Arhipelag je predstavio svoju ovogodišnju produkciju u znaku slogana Godina za priču. Opredelili smo se za ovaj slogan zbog toga što smo u ovoj godini objavili nove knjige najboljih savremenih srpskih pripovedača kao što su David Albahari, Jelena Lengold ili Mihajlo Pantić, kao i nekoliko tematskih antologija priče, zato što verujemo da je priča odličan način da se čujemo i da se razumemo, ali i zato što knjige čitamo, pišemo i objavljujemo u okolnostima koje zaista jesu za priču i koje će svakako biti opisane u nekim novim knjigama. Vrlo sam zadovoljan interesovanjem čitalaca za naše nove knjige, kao i činjenicom da se veliki broj čitalaca učlanio u naš Klub čitalaca Arhipelag – rekao je Gojko Božović, glavni urednik i direktor Arhipelaga, u razgovoru s medijima sumirajući rezultate nastupa Arhipelaga na Beogradskom sajmu knjiga.
Govoreći o utiscima sa ovogodišnjeg Sajam knjiga, Božović je naglasio:
– U protekloj godini u Srbiji je objavljeno najmanje knjiga posle 2000. godine. I to je ovaj Sajam knjiga u potpunosti pokazao. Ali su, kao i uvek, najbolja lica Sajma knjiga bili čitaoci i nove vredne knjige profesionalnih izdavača. Sajam knjiga pokazao je da publika postoji, ali i da je neophodno da se uspostave inovativne tačke promocije savremene literature. Sajam to u jednoj meri svakako jeste, ali kada bi bio više javno vidljiv, i to u dužem vremenskom periodu, to bi bio nesumnjivo još više.
Odgovarajući na pitanje kakva je bila godina za izdavaštvo, Gojko Božović je istakao da su knjige bolje od oklonosti u kojima se opišu, čitaju i objavljuju:
– Iza nas je izdavačka sezona koja je bila i teška i uspešna. Teška po uslovima poslovanja, uspešna po knjigama, projektima i odzivu čitalaca. Stara istina kaže da je u teškim vremenima potrebno više rada i više energije. Mi smo u toj istini prepoznali dodatnu snagu za svoje aktivnosti.
Najtraženije knjige Arhipelaga na 58. Beogradskom sajmu knjiga bile su knjige priča Davida Albaharija Propuštena prilika, Jelene Lengold U tri kod Kandinskog i Mihajla Pantića Hodanje po oblacima, romani Džona Ralstona Sola Mračna priključenija, Karlosa Fuentesa Volja i sudbina i Milete Prodanovića Arkadija, kao i knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu i knjiga eseja Čarlsa Simića Gledaj dugo i netremice.