Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, dobitnice Evropske nagrade za književnost, upravo je potpisao ugovor za izdanja nagrađene knjige priča ove autorke Vašarski mađioničar u Poljskoj.
Poljsko izdanje knjige priča Jelene Lengold objaviće izdavačka kuća Tačka do kraja 2013. godine u prevodu Anete Todevske.
Knjiga Vašarski mađioničar biće uskoro objavljena na engleskom, italijanskom i makedonskom, dok su u toku prevodi na mađarski i češki jezik. Knjiga je već objavljena u Bugarskoj, gde je prevedena većina proznih knjiga Jelene Lengold. U toku su pregovori sa izdavačima iz još nekoliko evropskih zemalja.
Ova knjiga Jelene Lengold nedavno je doživela i treće izdanje na srpskom jeziku. Priče iz ove knjige prevedene su na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija savremene priče. Knjiga priča Vašarski mađioničar donosi priče o ljubavi i žudnji, o gradu i erotici, o svakodnevici i strasti. Pisane s velikom književnom snagom, ove priče su autentično svedočanstvo o intimi i svakodnevici, o čudima ljubavi i o svakodnevnim epifanijama. U pričama Jelene Lengold progovaraju svetlosti i senke svakodnevice i intime, veliki i mali obredi privatnosti i ljubavi. Zahvaljujući istančanoj psihologiji, u pričama iz knjige Vašarski mađioničar nalaze se neki od najboljih ženskih i muških likova novije srpske književnosti.