Beograd, 18. septembra 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag, izdavač i zastupnik prava Jelene Lengold, potpisala je sa izdavačem Sodobnost iz Ljubljane ugovor za slovenačko izdanje knjige priča ove autorke Vašarski mađioničar.
Osim za štampano izdanje, Sodobnost je otkupila prava i za elektronsko izdanje knjige Vašarski mađioničar na slovenačkom jeziku. Oba izdanja biće objavljena početkom 2015. godine.
Vašarski mađioničar je najprevođenija knjiga Jelene Lengold. Knjiga je objavljena na engleskom, italijanskom, makedonskom i bugarskom jeziku, a u toku je priprema izdanja ove knjige u Poljskoj, Albaniji, Češkoj i Mađarskoj.
Za knjigu Vašarski mađioničar Jelena Lengold je pre tri godine dobila Evropsku nagradu za književnost.
Knjiga priča Vašarski mađioničar donosi priče o ljubavi i žudnji, o gradu i erotici, o svakodnevici i strasti. Pisane s velikom književnom snagom, ove priče su autentično svedočanstvo o intimi i svakodnevici, o čudima ljubavi i o svakodnevnim epifanijama. U pričama Jelene Lengold progovaraju svetlosti i senke svakodnevice i intime, veliki i mali obredi privatnosti i ljubavi. Zahvaljujući istančanoj psihologiji, u pričama iz knjige Vašarski mađioničar nalaze se neki od najboljih ženskih i muških likova novije srpske književnosti.
Knjigu Vašarski mađioničar Arhipelag je objavio u tri izdanja na srpskom jeziku.