Beograd, 12. oktobra 2023. – Veče sećanja na Čarlsa Simića, američkog pesnika srpskog porekla, biće održano u Palati umetnosti Madlena 12. oktobra s početkom u 19 časova.
Rođen kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, nakon što se 1953. godine s porodicom preselio u Ameriku, menja ime u Čarls Simić i pišući na engleskom jeziku postaje jedan od najvećih američkih pesnika dvadesetog veka.
Prva knjiga objavljena mu je u Americi već 1966. godine, a za njom su usledile i druge, ne samo pesničke već i prozne i esejističke knjige.
Kritičari su ga proglašavali ontološkim pesnikom, novim metafizičarem i mistikom svakodnevice.
Dobitnik je najvećih američkih i međunarodnih priznanja i nagrada: od nagrade Makarturove fondacije (poznate kao nagrade za genijalne stvaraoce), Pulicerove nagrade, nagrade „Edgar Alan Po“ i „Valas Stivens“, medalje „Robert Frost“ za životno delo, do nagrade Američke akademije, čiji je bio član (uz Pupina, jedini Srbin), nagrade Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu (kao prvi imigrant kome engleski nije maternji jezik) i mnogih drugih.
Za Čarlsa Simića pisati je značilo „izmisliti svet u kome je moguće živeti“.
U Jugoslaviji je prvi put posle emigriranja gostovao 1972. na Struškim večerima poezije, a onda i kao Fulbrajtov stipendista tri meseca u Beogradu 1982. godine, kada mu i izlazi prva knjiga prevedena na srpski jezik, objavljena u Nolitu.
Posle 2000. Čarls Simić bio je tri puta u Srbiji, 2006, 2011. i 2017. godine. U Beogradu, Novom Sadu i Nišu održao je nezaboravne književne večeri i bio izuzetno prihvaćen od publike i čitalaca.
U Srbiji mu je objavljeno devet knjiga poezije i četiri knjige eseja, ali nije dobio nijednu nagradu niti priznanje, osim nagrade Srpskog PEN cntra osamdesetih godina za prevođenje srpske poezije i sastavljanje Antologije srpske poezije objavljene u Americi.
Osim rada na Antologiji srpske poezije preveo je knjige poezije Vaska Pope, Ivana Lalića, Aleksandra Ristovića, Novice Tadića i Radmile Lazić.
Veče 12. oktobra 2023. biće upriličeno kao sećanje na njega, na njegov doprinos svetskoj poeziji i kao zahvalnost što je svetom pronosio ime Srbije.
Na večeri će govoriti Gojko Božović, Vesna Roganović, Vladimir Pištalo i Radmila Lazić, a stihove Čarlsa Simića čitaće glumac Miodrag Krstović.