Beograd, 23. juna 2015. – Večerašnjim otvaranjem izložbe radova Branka Đukića Mixed Media u holu Velike sale Doma omladine Beograda u 19 časova počinju programi 4. Beogradskog festivala evropske književnosti.
Prvi pisac koji gostuje na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti jeste poznati nemački romansijer i predsednik Nemačkog PEN Jozef Haslinger.
Povodom učešća na Festivalu Jozef Haslinger kaže:
– Književnost je uzbudljiv vid komunikacije, možda i uzbudljivija nego sam film, jer je uverljivija i dugoročnija. U bioskopu ste možda dva ili tri sata, a na kraju se neko pitanje često i ne reši. Knjiga deluje na vas čitav dan, često i nedeljama pošto ste je pročitali. Kada pisac zna kako da pokrene slike u glavi svojih čitalaca, književnost postaje možda najmoćniji medij koji je ikada postojao.
Prepoznat kao politički angažovan i socijalno provokativan pisac, Jozef Haslinger je pre nekoliko godina uzburkao evropsku javnost romanom Bal u operi u kome govori o izazovima terorizma u savremenom svetu.
U okviru retrospektive Književnost na filmu Beogradski festival evropske književnosti večeras u 21 čas prikazuje nemačko-austrijski film Voljene sestre, u režiji Dominika Grafa (iz 2014. godine), u kome se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje klasik nemačke književnosti Fridrih Šiler.
Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovogodišnji program festivala donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, panel o statusu savremene kulture i izložbu grafika.
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti obeležiće francuska književnica Florans Noavil, najprevođeniji slovenački pisac Drago Jančar, nemački romansijer i esejista Jozef Haslinger, romanopisac i pripovedač iz Luksemburga Gi Helminger. Zajedno sa ovim poznatim evropskim piscima, na Festivalu će učestvovati i domaći pisci Ana Ristović i Nemanja Rotar.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Kako kažu organizatori, cilj Festivala jeste da se vrhunska književnost učini javnom vidljivom.
Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Festival traje do 26. juna.