Večeras u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda počinje prvi Beogradski festival evropske književnosti svečanim otvaranjem na kome će se publici i gostima Festivala obratiti Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Milan Lučić, direktor Doma omladine Beograda. Posle obraćanja uslediće koktel u čast Beogradskog festivala evropske književnosti, a potom i književno veče Petera Esterhazija, jednog od najvećih živih evropskih pisaca, koji će čitati odlomke iz svoje proze, razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svojih knjiga.
Na kraju prve večeri Festivala, u okviru programa Književnost na filmu, biće prikazan film Prijatelj za bekstvo Odeda Davidofa nastao prema istoimenom romanu Davida Grosmana.
Beogradski festival evropske književnosti traje do 29. juna i donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa, u okviru kojih publika može da prati sedam čitanja, nekoliko video prezentacija književnosti, četiri filma i jednu izložbu fotografije.
Među piscima koji učestvuju na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se i Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.
Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. Među filmovima koji će biti prikazani u okviru retrospektive Književnost na filmu nalaze se Prijatelj za bekstvo Odeda Davidofa (prema romanu Davida Grosmana), Peščanik Sabolči Tolnaija (prema delu Danila Kiša), Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu Andreja Hržanovskog (prema eseju Josifa Brodskog) ili Kandahar Mohsena Makhmalbafa (prema romanu Nelofer Pazire).
U okviru Beogradskog festivala evropske književnosti biće predstavljena izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Blaškovićeve fotografije nastale su tokom piščevog prošlogodišnjeg putovanja po SAD. Izložba fotografija Američki grafiti otvara se 27. juna u 19 časova.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova počinju čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Beogradski festival evropske književnosti pokrenula je izdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina svog rada, u saradnji sa Domom omladine Beograda.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, tokom koje se promovišu najbolji izrazi savremene evropske i srpske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“