Beograd, 21. oktobra 2015. – Romansijer i pripovedač Veselin Marković postaje novi autor Arhipelaga objavljujući knjigu putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi: Put na sever. Markovićeva knjiga upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga i biće premijerno predstavljena na 60. Beogradskom sajmu knjiga.
Živeći u Norveškoj pet godina, Veselin Marković je iznutra upoznao jednu kulturu i zemlju, posetio je njene manje poznate gradove i krajeve, video mnoge detalje koji se mogu upoznati samo ako ste duže vreme deo norveške svakodnevice.
Otuda je Svetlost na vodi: Put na sever je uzbudljiva i pronicljiva priča o zemlji dnevne i noćne svetlosti, o Oslu i glečerima, o vikinškim brodovima i o norveškim muzejima, o moru i kopnu, o dalekom severu i fjordovima, o norveškim mitovima i o norveškoj savremenosti. Svetlost na vodi i u svojim pripovedačkim u i svojim esejističkim slojevima otkriva norvešku stvarnost kakvu nismo poznavali i predstavlja jednu zemlju u naročitim izrazima njene kulture i savremenosti, navika i dinamike.
Romansijer, pripovedač i esejist Veselin Marković (Beograd, 1963) za roman Izranjanje dobio je Vitalovu nagradu za knjigu godine, dok je roman Mi različiti dobio Nagradu grada Beograda, Nagradu „Bora Stanković“, Nagradu „Matijević“ i književnu stipendiju „Borislav Pekić“.
Markovićeva proza prevedena je na više jezik. Njegov roman Mi različiti biće objavljen u Norveškoj tokom 2016. godine.