Trećeg dana Beogradskog festivala evropske književnosti (četvrtak, 28. juna) najpre će u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda nastupiti Vesna Goldsvorti, autorka poznatih i na mnoge jezike prevedenih knjiga Izmišljanje Ruritanije i Černobiljske jagode, čija će nova knjiga Solunski anđeo doživeti srpsku premijeru upravo na ovom Festivalu. Za knjigu Solunski anđeo Vesna Goldsvorti je dobila nagradu „Robert Krošou“, a knjiga se našla i u Tajmsovom izboru deset najboljih pesničkih knjiga objavljenih na engleskom jeziku u 2011. godini.
U programu Na sceni, u 20 časova, nastupa David Albahari koji će razgovarati sa publikom i premijerno čitati svoje nove priče iz rukopisa.
Na kraju treće večeri Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programa Književnost na filmu, biće prikazan film Soba i po Andreja Hržanovskog. Film Soba i po, koji se u podnaslovu definiše kao „sentimentalno putovanje u domovinu“, nastao je prema istoimenom eseju i prema životnoj sudbini nobelovca Josifa Brodskog.
Beogradski festival evropske književnosti traje do 29. juna i donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa, u okviru kojih publika može da prati sedam čitanja, nekoliko video prezentacija književnosti, četiri filma i jednu izložbu fotografije.
Među piscima koji učestvuju na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.
U okviru Beogradskog festivala evropske književnosti u toku je izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Fotografije sa ove izložbe nastale su tokom prošlogodišnjeg piščevog studijskog boravka u Sjedinjenim Državama.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova počinju čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu u kome se predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti pokrenula je izdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina svog rada, u saradnji sa Domom omladine Beograda.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, tokom koje se promovišu najbolji izrazi savremene evropske i srpske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“