Beograd, 6. februara 2017. – Vida Ognjenović i Aleksandar Baljak u Velikoj Plani gostuju sutra u Biblioteci „Radoje Domanović“ u Velikoj Plani kao specijalni gosti 8. Satira festa koji se održava u čast Dana Biblioteke „Radoje Domanović“.
U okviru programa 8. Satira festa biće predstavljena nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga.
O knjizi Zidovi na horizontu govoriće Gojko Božović, književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga.
Aleksandar Baljak će razgovarati sa publikom i pročitazi jedan izbor aforizama iz knjige Zidovi na horizontu.
U novoj knjizi Aleksandra Baljka, jednog od najznačajnijih aforističara u istoriji srpske književnosti, nalazi se preko 2.700 aforizama u kojima se slikaju politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura. Zidovi na horizontu su uzbudljiva, kritička, lucidna slika savremenog sveta koja sadrži 2.700 razloga da se nasmejete i isto toliko razloga da se potom zamislite.
Knjiga Zidovi na horizontu nastajala je proteklih deset godina. Kao pažljiv i istrajan, promišljen i nepotkupljiv svedok i hroničar modernih vremena i sasvim konkretnih iskustava, Aleksandar Baljak je u aforizmima u ovoj knjizi ispisao nesvakidašnje svedočanstvo o različitim krizama i izazovima koji potresaju naše doba. I sudeći po ovim aforizmima, u krizi još nije samo kritička invencija i nesmireni duh satirične demistifikacije stvarnosti.
Za svoj aforističarski opus Baljak je nedavno u Torinu dobio Nagradu za životno delo.
O satiri danas i njenim izazovima i otkrićima govoriće Vida Ognjenović.
Vida Ognjenović Aleksandar Baljak
U uvodnom delu programa nastupiće aforističar Milan R. Simić i humorista Radojica Bečić.
Moderatorka prohgrama je Aleksandra Perić, direktorka Biblioteke „Radoje Domanović“.
Program se održava u sali Biblioteke „Radoje Domanović“ i počinje u 18 časova.