Beograd, 3. avgusta 2015. – Vida Ognjenović gostuje na Novosadskom književnom festivalu „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“ na brodu „Cepelin“ u četvrtak, 6. avgusta, s početkom u 19:30 časova, kada će se održati novosadska promocija njene nove knjige eseja Visoka voltaža koja je pre nekoliko meseci objavljena u izdanju Arhipelaga.
Vida Ognjenović će razgovarati sa publikom i kritičarima, i čitati odlomke iz knjige Visoka voltaža i iz svojih proznih knjiga u kojima je uobličila jednu od najuzbudljivijih savremenih slika Sremskih Karlovaca i panonskog basena srpske književnosti.
Pored Vide Ognjenović, u programu učestvuju i Gojko Božović, urednik Izdavačke kuće Arhipelag, i Đorđe Randelj, domaćin i urednik Novosadskog književnog festivala.
Knjiga Vide Ognjenović Visoka voltaža donosi eseje o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su na čudesan način, dostojan najvećih zapleta moderne istorije, spasili rusku avangardu od političkih i policijskih progona i zabrana. Čitaoce će posebno pleniti eseji posvećeni piscima, glumcima, umetnicima, značajnim savremenicima ili velikim figurama iz kulturne istorije. Junaci ove knjige su Danilo Kiš i Mirko Kovač, Borislav Mihajlović Mihiz i Ljubomir Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović, Petar Banićević i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Đurđija Cvetić i Svetlana Bojković, Predrag Ejdus i Miki Manojlović, Ognjenka Milićević i Marina Helman Čuturilo, Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović, Klaudio Magris i Milo Dor. Na poseban način junaci ove knjige postaju Jovan Sterija Popović, Mokranjac, Milica Stojadinović Srpkinja ili Anka Obrenović, ali i gradovi kao što su Sremski Karlovci i Budva. Nastajali u poslednjih nekoliko godina, eseji Vide Ognjenović u knjizi Visoka voltaža pisani su u ključu pripovedanja i čitaju se kao uzbudljive priče.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su i roman Vide Ognjenović Posmatrač ptica, knjige priča Otrovno mleko maslačka i Živi primeri, kao i knjiga eseja Nasuprot proročanstvu.