Beograd, 22. avgusta 2019. – Književno veče Vide Ognjenović održaće se u 28. avgusta u bašti Pozorišnog kluba Pozorišta u Bečeju s početkom u 20 časova. U središtu ove književne večeri biće roman Vide Ognjenović Maksimum.
Pored autorke o knjizi će govoriti i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Vida Ognjenovic MaksimumMaksimum je roman o mehanizmima hajke i javnog progona. Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje.
Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.
Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.
Moderator razgtovora je Zdravko Petrović.