Krnjevo, 14. novembra 2017. – Vidi Ognjenović uručena je danas Nagrada „Podrum Radovanović“ za životno delo u „Vinariji Radovanović“ u Krnjevu.
Primajući Nagradu „Podrum Radovanović“, Vida Ognjenović je izgovorila esej o odnosu književnosti i vina:
– Osobena je ova nagrada kojom se na pravi način oživljava pradavna veza vina i književnosti iz vremena klasične Grčke. Vino je iskonski moćan napitak, čiji se prapočetak meri desetinom milenijuma, koji je uspeo da pobedi sve podele i tabue, da ujedini sve klase, nacije, religije, rase, običajna nasleđa, uzraste. Olako smo poverovali u to da je u vinu istina, koju iz okova oslobađa njegova opojnost. U vinu, međutim, nije istina, to je jezička igra. U vinu je tajna.
Žiri Nagrade (Aleksandar Gatalica, predsednik, Žarko Trebješanin i Živa Đorđević) naglasio je u obrazloženju da je književno i pozorišno delo Vide Ognjenović „već godinama je najpouzdaniji skener naših naravi, običaja i zabluda“. Kako ističe žiri, Vida Ognjenović je „klasik srpske književnosti sa zaokruženim i nezabilaznim opusom“.
Vida Ognjenović je četvrta dobitnica ove prestižne nagrade. Prethodni laureati su Ljubomir Simović, Dušan Kovačević i Dragan Velikić.
Nagrada za životno delo „Podrum Radovanović“ podrazumeva 300 flaša najboljeg vina. Utemeljitelj i darodavac Nagrade su „Vinarija Radovanović“ i Mija Radovanović.