Skoplje, 7. maja 2015. – Vida Ognjenović je ovogodišnji dobitnik međunarodne književne nagrade „Prozart“, odlučio je jednoglasno Umetnički savet Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan. Nagrada „Prozart“ dodeljena je Vida Ognjenović za autorski doprinos razvoju savremene balkanske književnosti.
„Specifičan pripovedački talenat Vide Ognjenović, predstavljen u njenim proznim delima objavljenim na kraju 20. i početkom 21. veka, nametnuo se kao izrazita snaga u kontekstu savremene balkanske i evropske književnosti“, naglašava se u saopštenju Umetničkog saveta Festivala PRO-ZA Balkan koji je radio u sastavu dr Aleksandar Prokopiev, dr Elizabeta Šeleva, Ermis Lafazanovski, Vladislav Bajac i direktor festivala Dejan Trajkoski.
Umetnički savet Festivala PRO-ZA Balkan ističe da je Vida Ognjenović „dobro poznata književnoj i pozorišnoj publici Balkana svojim pričama, romanima i dramama“. U središtu književnog sveta Vide Ognjenović, kaže se u saopštenju Umetničkog saveta, nalazi se mikrokosmos Sremskih Karlovaca koji simbolizira savremeni multikulturalizam.
Na makedonski jezik do sada su prevedena tri romana Vide Ognjenović: Kuća mrtvih mirisa, Preljubnici i Posmatrač ptica.
Vidi Ognjenović će nagrada „Prozart“ biti uručena 20. maja na svečanosti u Skoplju, tokom završnice Festivala PRO-ZA Balkan. Ovaj festival je osnovan u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i kulturne razmene među balkanskim zemljama.
Pored Vide Ognjenović, učesnici Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan, koji se održava od 18. do 20. maja, jesu turski pisac Ahmet Umir, albanski pisac Ben Bluši, slovenačka književnica Polona Glavan, nemačka autorka Alida Bremer i makedonski pisac Dimitar Baševski. Osim niza čitanja, razgovora i potpisivanja knjiga, organizatori su predvideli i tribinu na temu „Književnost, granice, publika“. U posebnim programima festivala PRO-ZA Balkan učestvovaće literarni agenti iz nekoliko vodećih svetskih literarnih agencija, kao i direktori nekoliko značajnih međunarodnih književnih festivala. Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je poznata makedonska izdavačka kuća „Ikona“ iz Skoplja.