Vida Ognjenović je ovogodišnji dobitnik Svetske nagrade za humanizam koju dodeljuje Ohridska akademija za humanizam. Odluku o ovom velikom priznanju doneo je sedmočlani međunarodni žiri.
Pre Vide Ognjenović, Svetsku nagradu za humanizam dobili su japanski budistički filozof Daisaku Ikeda (2007), portugalski filmski reditelj Manuel de Oliveira (2008), ruski pisac i nobelovac Aleksandar Solženjicin (2009), indijski kompozitor, humanist i filozof Ravi Šankar (2010) i britanski pozorišni teoretičar i reditelj Piter Bruk (2011).
Svetska nagrada za humanizam uručena je Vidi Ognjenović na svečanoj ceremoniji koja je održana u Ohridu, u kući „Uranija“ koja pripada Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti.
Svetska nagrada za humanizam ustanovljena je 2007. godine u Ohridu u spomen na tradiciju Svetog Klimenta Ohridskog, osnivača prve srednjovekovne škole za humanizam u Evropi.
Svetska nagrada za humanizam dodeljuje se značajnim figurama savremene svetske kulture i umetnosti.
Tokom boravka Vide Ognjenović u Makedoniji predstavljeno je i makedonsko izdanje njenog romana Preljubnici objavljenog u izdavačkoj kući Slovo iz Skopja i u prevodu poznatog makedonskog pisca Dimitra Baševskog.